Plichtmatig avondje ZZ Leiden tegen Amsterdam

Gertjan van Geen
Leiden

In een wedstrijd die het schoolvoorbeeld was van plichtmatigheid heeft Zorg en Zekerheid Leiden woensdag het Amsterdamse Apollo teruggewezen. Het werd in de Vijf Meihal 70-57 voor het team van coach Eddy Casteels.

Alle ingrediënten voor een avond op de automatische piloot waren aanwezig. De vorige (Zwolle) en de volgende wedstrijd (Den Bosch) zijn topduels. De ontmoeting met de Amsterdammers was welhaast een bijgedachte; toch moest ZZ waken voor al te veel onderschatting, want een nederlaag tegen Apollo zou het goede gevoel van de winst op koploper Zwolle onmiddellijk weer teniet doen.

Cashmere Wright was er nog niet bij. De Amerikaanse guard is nog altijd in afwachting van zijn werkpapieren. De club en niet in de laatste plaats hijzelf hopen dat hij zondag wel mee mag doen als Leiden het tegen aartsrivaal Den Bosch opneemt in de Maaspoort. Thomas Koenis was er deze keer wel bij. De center miste twee wedstrijden door ziekte, en het was goed dat hij tegen Amsterdam weer wedstrijdritme op kon doen voor de topper tegen de Bosschenaren. In dat duel van aanstaande zondag heeft Leiden de aanwezigheid van de center onder de borden hard nodig. Tegen Amsterdam was zichtbaar dat Koenis er even uit was geweest, al ging hij beter spelen naarmate de wedstrijd vorderde.

Leiden opende in een tempo dat Amsterdam meteen de adem benam. Daarom wekte het enigszins de verwondering dat het verschil na het eerste kwart zo klein was (17-13). ZZ raakte na het scherpe begin het richtingsgevoel enigszins kwijt.

Dat gold echter niet voor Mohamed Kherrazi, die opnieuw tegen zijn oude club makkelijk de basket vond. Dankzij hem en Rogier Jansen, die ook een paar keer met scherp schoot, werd Amsterdam opeens gedubbeld: 32-16. De Leidse scherpte duurde alleen telkens niet al te lang.

Te veel Leidenaars misten het benodigde venijn om de bezoekers, die toch niet aan het beste deel van hun seizoen bezig zijn, keihard opzij te zetten.

Apollo kwam vroeg in het derde kwart zelfs weer langszij. Verder liet ZZ het niet komen. Casteels zette zijn vijf meest ervaren spelers in en die lieten even het verschil zien tussen een topteam en een ploeg aan de onderkant van de ranglijst. Jeroen van der List, tot dan toe onzichtbaar, scoorde opeens met gemak en ook Worthy de Jong kwam een paar keer goed door. Na de 17-0 run van de thuisclub was het pleit beslecht. Helaas voor de Leidse fans liet ZZ toen de touwtjes weer vieren. Er moesten driepunters van Van der List en De Jong aan te pas komen om het verschil in kwaliteit te illustreren.

,,Zulke wedstrijden zijn altijd lastig'', zei Van der List. ,,Wij waren een beetje gemakzuchtig. Maar al met al was het OK.'' De forward zat voor rust niet echt lekker in de wedstrijd. Gelukkig, vond Van der List, was Kherrazi wel op dreef. ,,Mo werkt hard aan zijn schot, en dat betaalde zich uit. Het is mooi dat in ons team de speler met de meeste dreiging wordt gezocht. Mijn schot valt even niet zo lekker. Maar ik blijf schieten, ik weet dat ik het kan.''

Van der List kijkt uit naar het duel van zondag, met Den Bosch. ,,Ik denk nog vaak aan de wedstrijd van vorig jaar. Toen verloren we en bleef ik de hele 'break' met zo'n rotgevoel zitten. Hopelijk gaan we nu met een goed gevoel de kerststop in.''

ZZ Leiden - Amsterdam 70-57

(17-13, 16-12, 23-16, 14-16)

Scores ZZ: Kherrazi 18, De Jong 15, Jansen 12, Van der List 12, Driessen 6, Koenis 6, Versteeg 1.

Meer nieuws uit Sport

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.