Greentower bij ROC Lammenschans 12 meter lager

Een impressie die de wijk maakte van het oorspronkelijke plan.

Binnert Glastra
Leiden

De woontoren die Green Real Estate bij ROC Lammenschans wil bouwen wordt geen 70, maar 58 meter hoog. Bovendien komt hij iets verder van het spoor te staan en wordt hij uitgevoerd in rode baksteen. Aan de onderkant wordt de toren wel wat forser, al verhindert dat niet dat er ruim 30 appartementen minder in zitten dan eerst.

Dat is het voorlopig resultaat van protesten en onderhandelingen van actiecomité ’Nee tegen de toren’, zo bleek dinsdagavond tijdens de zesde 'Stand van de stad’-bijeenkomst in het Scheltemacomplex.

Tijdens die bijeenkomst van het Rijnlands Architectuur Platform over allerhande ontwikkelingen in de stad spraken onder meer wijkbewoner Joost Vullings en de Leidse stadsstedenbouwer Maarten Schmitt met elkaar over de geplande toren. Ze vinden allebei dat het nog wel een stapje minder mag dan die 58 meter. Schmitt liet zich zelfs ontvallen dat hij het onverklaarbaar vindt dat de buurt de bouw van het ROC-gebouw heeft gepikt. Dat had daar wat hem betreft nooit mogen komen.

De onderhandelingen zijn ook nog niet voorbij, stelde actievoerder en wijkbewoner Joachim van Diest na afloop, al is hij blij dat al veel bereikt is. ,,Maar we hebben nog een enquête verspreid in de wijk om te kijken wat mensen er nu van vinden. Met het resultaat daarvan gaan we opnieuw om tafel met de ontwikkelaar.’’

Meer nieuws uit Leiden

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.