Projectontwikkelaar Walhalla heeft geen haast met Oegstgeestse Koningin Julianaschool

De voormalige Koningin Julianaschool.

De voormalige Koningin Julianaschool.© Foto Cyclomedia

Ruud Sep
Oegstgeest

De kans is groot dat het nog jaren duurt voordat de voormalige Koningin Julianaschool aan de Endegeesterstraatweg in Oegstgeest een nieuwe bestemming krijgt. Ontwikkelaar Walhalla Vastgoed, die het complex begin dit jaar kocht voor ruim een miljoen euro, wacht voorlopig op de plannen die de gemeente Oegstgeest aan het onwikkelen is voor park Endegeest.

De ontwikkelaar heeft voor het gebouw ruim twee ton meer betaald dan de gemeente bereid was op tafel te leggen. Oegstgeest wilde de Julianaschool verbouwen en uitbreiden om onderdak te kunnen bieden aan de Leo Kannerschool. Door het te lage bod van de gemeente ging dat niet door en is er nog altijd geen zicht op een oplossing voor de huisvestingsproblemen van de school.

De ontwikkelaar heeft nog geen concrete plannen voor de school. „Wij houden alle opties open”, laat een woordvoerder van Walhalla weten. „Wij hebben geen haast.”

Appartementen

Op dit moment heeft het gebouw nog een maatschappelijke bestemming. Dat betekent dat het op dit moment niet is toegestaan om bijvoorbeeld de school te verbouwen tot appartementen. „En dat wil je als ontwikkelaar natuurlijk het allerliefste. Dat levert immers het meeste geld op”, aldus de woordvoerder. „Maar daarvoor heb je dus medewerking nodig van de gemeente.”

Dat die medewerking er vroeg of laat komt, is niet helemaal denkbeeldig. Oegstgeest is druk bezig met het ontwikkelen van een nieuwe visie op het gebied rond kasteel Endegeest, waar de school onderdeel van uitmaakt.

Voor de zomer publiceerde de gemeente een ’ambitiedocument’. Daarin staat dat Oegstgeest onder andere inzet op woningbouw aan de randen van het park.

Het ’ambitiedocument’ is de eerste stap van de gemeente op weg naar een nieuwe invulling van park Endegeest. De volgende stap is het opstellen van een ’gebiedsvisie’ die op zijn beurt weer de basis vormt voor een nieuw bestemmingsplan waarin wordt vastgelegd wat wel en niet is toegestaan in het gebied.

Walhalla Vastgoed is onderdeel van de Oudendal Groep van Johan Oudendal. Met Oudendal als nieuwe eigenaar lijkt de school in goede handen te zijn. In Leiden heeft de onwikkelaar een goede reputatie opgebouwd met de restauratie van monumentale gebouwen. In een recente publicatie over ’prachtpanden’ roemt de gemeente Oudendals ’enorme liefde voor stenen en monumenten’.

Meer nieuws uit Leiden

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.