Slapen in de Leidse open lucht
Meubelmaker en timmerman Joost Koster schudt op de binnenplaats van Haagweg 4 een van de metershoge takken van zijn houten constructie voorzichtig heen en weer. ,,Deze moet ik nog even schoren'', zegt hij half tegen zichzelf. Topzwaar zijn de takken die soms onvoorspelbaar reageren op het bed dat hij erin monteert. ,,Als je planken gebruikt kun je alles precies uittekenen, maar bij deze takken werkt het anders.''
Het bed is zaterdag onderdeel van het Openluchthotel, een jaarlijks evenement van Fields of Wonder, waarbij mensen letterlijk in kunstwerken onder de sterren slapen.Joost Koster werd enkele weken geleden benaderd door Geert van der Velden, artistiek leider van Fields of Wonder. Of hij het ontwerp van leerlingen Ajoub en Shivan van het Da Vinci College Lammenschans wilde uitwerken voor de vijfde editie van het hotel. Zij wonnen de ontwerpwedstrijd die de organisatie uitschreef voor de school.
Nieuw leven
Koster haalde een berg takken, afkomstig van een gekapte dennenboom van twaalf meter, op in Woerden. De leerlingen kozen vier takken uit. Koster geeft oude bomen graag een nieuw leven. ,,Monumentale bomen die plaats maken voor bijvoorbeeld stadsvernieuwing zijn vaak honderden jaren oud. Dan is het zonde als er houtsnippers van worden gemaakt.'' Deze boom zal zaterdag drie mensen een memorabele nacht bezorgen bij het Rijksmuseum Volkenkunde in Leiden.
Openluchthotel
Het Openluchthotel is voortgekomen uit 'Magnetisch Groen', een serie expedities van Fields of Wonder langs groen in de stad om mensen meer bewust te maken van hun omgeving.Vanuit deze gedachte ontstond het Openluchthotel, als laagdrempelige manier om mensen buiten hun comfortzone het 'hier en nu te laten beleven' en kennis te laten maken met verschillende vormen van kunst, theater en dans. Volgens Van der Velden een gelaagd evenement waar iedereen een persoonlijke betekenis uit kan halen.
Bovenop de watertoren slapen of in de Burcht. Het kan allemaal. De bedden, door grote namen als Jan Kleingeld ontworpen, zijn over de hele stad verspreid. De hotellobby is dit jaar te vinden bij Rijksmuseum Volkenkunde. Het thema van dit jaar 'echt eigen', is geïnspireerd door het werk van fotograaf Jimmy Nelson. Nelson ging de wereld over om verschillende bevolkingsgroepen op eigen wijze vast te leggen. Zijn tentoonstelling 'Leve de mens' is te zien in het museum. Alle bedden zijn volgeboekt, maar het avondprogramma is voor iedereen toegankelijk.