Geen mensenrechten op eilandstaat Nauru

© foto EPA

Lotte de Groot
Leiden

Asielzoekers die naar Australië willen vluchten, eindigen vaak in een detentiecentrum op Nauru, een piepklein eiland in de Stille Oceaan. Australië laat ze niet tot het land toe en probeert de komst van asielzoekers op die manier te ontmoedigen.

De leefomstandigeden op Nauru zijn zeer slecht, zegt de Leidse jurist Patrick van Berlo, die op de mensenrechtensituatie op Nauru promoveert. Veel vluchtelingen op het 21 vierkante kilometer kleine, dichtbevolkte eiland kampen met depressies en doen zelfmoordpogingen.

Australië claimt niet langer verantwoordelijk te zijn voor de mensenrechten op het onafhankelijke Nauru. Ten dele is dat ook zo, stelt Van Berlo vast na een bezoek aan het Pacifische eiland. Australië heeft zulke ’complexe bestuursvormen’ gecreëerd door de uitbesteding van de mensenrechten aan Nauru, dat de asielzoekers bij een rechter nauwelijks een beroep kunnen doen op hun rechten.

Van Berlo onderzoekt of asielzoekers op andere manieren zich toch op mensenrechten kunnen beroepen. ,,Ze zijn van vitaal belang voor de bescherming van menselijke waardigheid en welzijn.’’

Meer nieuws uit Leiden

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.