Afsluiten Spanjaardsbrug valt slecht in Leiderdorp

De Spanjaardsbrug tussen Leiden en Leiderdorp.© archieffoto Hielco Kuipers

Loman Leefmans
Leiderdorp/Leiden

De in Leiden voorgenomen afsluiting van de Spanjaardsbrug valt slecht in buurgemeente Leiderdorp. Uit een enquête blijkt dat 69 procent van de buurtbewoners erop tegen is en ook ondernemers op het nabij gelegen bedrijventerrein De Baanderij zien in overgrote meerderheid een extra belemmering niet zitten.

Het plan om de brug alleen nog te laten gebruiken door fietsers, voetgangers, bussen en noodverkeer is bedacht in Leiden. De beoogde afsluiting maakt deel uit van een veel groter verkeersplan met rondwegen en verkeersherschikkingen door de hele stad. Aangezien de Spanjaardsbrug de grenst vormt met Leiderdorp, werd daar in de afgelopen weken middels een peiling aan bewoners gevraagd wat ze ervan vinden. Dat gebeurt in de wetenschap dat Leiden vast van plan is de brug af te sluiten voor gemotoriseerd verkeer.

In Leiderdorp zijn bijna zeven van de tien bewoners er tegen. Daar staat tegenover dat de stemverhouding bij de inwoners van de Zijlwijk, het dichtst bij de brug, bijna in balans is. Daar is slechts 52 procent tegen het afsluiten van de oeververbinding. Reacties variëren van ’afsluiten van wegen is niet de oplossing voor toenemende drukte door autoverkeer’ en ’Leiderdorp heeft nu al een beperkt aantal ontsluitingsroutes’ tot ’het zal nog drukker worden op andere routes, dat brengt negatieve milieueffecten met zich mee.’

De cijfers en bijbehorende opmerkingen werden gisteravond door vertegenwoordigers van beide gemeenten uit de doeken gedaan tijdens een bewonersbijeenkomst. Daar zijn klankbordgroepen gevormd door bewoners die als aanspreekpunt van de twee gemeenten gaan fungeren.

Meer nieuws uit Leiden

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.