’Wethouder informeerde niet over wachtlijstproblemen Veilig Thuis’

Annet van Aarsen a.van.aarsen@hollandmediacombinatie.nl
Leiden

Het rapport van de Inspectie Jeugdzorg over Veilig Thuis, het meldpunt voor kindermishandeling en huiselijk geweld, lijkt in Leiden een staartje te krijgen.

Fractievoorzitter Klaas de Vries van het CDA vindt dat wethouder Roos van Gelderen te makkelijk is omgegaan met de wachtlijstproblemen bij het meldpunt. Hij stelt over de kwestie schriftelijke vragen. ,,Waarom heeft u de gemeenteraad niet geïnformeerd’’, vraagt De Vries.

Hij kaartte onlangs tijdens de begrotingsbehandeling de problemen bij het meldpunt ook al aan, nadat hij van ingewijden had gehoord dat er een wachtlijst was. ,,In haar antwoorden klonk toen weinig urgentie door’’, zegt hij. Voor het CDA was dat aanleiding om de zaak even te laten rusten. En dat is onterecht, meent De Vries, nu hij op de hoogte is van de inhoud van het inspectierapport.

De inspectie constateert onder andere dat er bij kinderzaken een wachtlijst is van bijna honderd meldingen die onderzocht moeten worden. Sommige meldingen zijn al vier maanden oud.

Meldingen

De wachtlijst wordt onder andere veroorzaakt doordat er dit jaar zeventig procent meer meldingen zijn binnengekomen, terwijl er bij Veilig Thuis - dat begin dit jaar is voortgekomen uit het Meldpunt Kindermishandeling en het Steunpunt Huiselijk Geweld - door een bezuiniging minder mensen werken dan voor de fusie.

,,Je moet het niet zo ver laten komen’’, zegt De Vries. ,,Dit is de meest kwetsbare groep, dit moet snel opgelost worden.’’ Had hij bij de begrotingsbehandeling van de wethouder andere antwoorden gekregen, dat had hij een debat aangevraagd. ,,Om met de andere partijen te kunnen zoeken naar een snelle oplossing.’’

Een woordvoerder van Veilig Thuis en de wethouder zeggen overigens allebei dat er al grote stappen zijn gezet om het probleem op te lossen. Het meldpunt kreeg extra middelen, waardoor de wachtlijst op dit moment niet verder oploopt. En vanaf januari krijgt het meldpunt opnieuw extra bezetting, waardoor de achterstand kan worden weggewerkt.

Wethouder Van Gelderen benadrukt verder dat elk individueel geval op de wachtlijst elke week opnieuw bekeken wordt met de vraag of er veranderingen zijn die acuut ingrijpen nodig maken.

Meer nieuws uit Leiden

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.