Hoger beroep komt Nieuwe Weteringse wietkweker duur te staan

Annelies Karman
Nieuwe Wetering

Felix T. (66) runde de hennepkwekerij aan de Voorweg in Nieuwe Wetering niet samen met anderen, zoals het Openbaar Ministerie (OM) nog wel wilde geloven, maar helemaal in zijn eentje. Dat vindt het Haagse gerechtshof en dat heeft consequenties voor de wietteler. Het door Felix zelf ingestelde hoger beroep komt hem duur te staan.

Want de illegale winst die met de kweek in 2010 was behaald, wordt hem nu in zijn geheel aangerekend. Daarom heeft het hof de eerder door de rechtbank opgelegde Pluk-ze boete van 30.000 naar 73.000 euro verhoogd. De straf voor het hennepkweken zelf bleef wel hetzelfde als eerder bij de rechtbank: honderdtwintig uur werkstraf en twee maanden voorwaardelijke celstraf.

Hennepresten

De politie viel op 6 september de agrarische woning aan de Voorweg in Nieuwe Wetering binnen. In het achterste deel van het pand was veel hennep geteeld. Er stonden geen planten meer, maar wel honderden potten, hennepresten, en voor hennepteelt benodigde apparatuur. Er liep vanaf de meterkast een dikke kabel naar de teeltruimtes.

Stroom afgetapt

De meter was omzeild, de stroom afgetapt, zo constateerde een bij de inval aanwezige fraude-expert van energieleverancier Liander.

Felix had het pand gehuurd voor anderen, zei hij. ,,Ik deed er verder alleen maar klusjes.’’ De ’echt’ kwekers kwamen volgens hem af en toe langs, ze droegen dan witte pakken. Maar volgens het hof bleek uit het dossier niets van andere initiatiefnemers, hooguit van een paar ’knippers’ die door verdachte zouden zijn ingehuurd.

Meer nieuws uit LD

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.