FC Rijnvogels: ’Al veel eerder gedegradeerd’

Ricardo de Vlugt troost ploeggenoot Mitchel Beyersbergen.© Foto Orange Pictures/Pieter van der Woude

Patrick Moeke
Harkema

Het contrast kon bijna niet groter zijn. Terwijl de spelers van Harkemase Boys na afloop van het duel tegen Rijnvogels bloemen in ontvangst namen en het thuispubliek bedankten voor het afgelopen seizoen stonden de gasten uit Katwijk gedesillusioneerd voor de kleedkamerdeur. De bezoekers hadden gedaan wat ze moesten doen (1-3 winst), maar omdat ook de concurrenten hadden gewonnen bleek die winstpartij niets meer waard.

,,Ik heb niets te zeggen", schutterde Jaap van Duijn terwijl hij een hijs van z'n sigaret nadat hij om korte reactie was gevraagd. ,,M'n hoofd staat er niet naar om interviews te geven. Ik heb er nu geen zin in."

Het chagrijn van Van Duijn was te begrijpen. De flankspeler was niet naar Katwijk gekomen om na één seizoen te degraderen. Datzelfde gold voor topscorer Arno Dijkstra. De spits was in zijn eerste seizoen bij Rijnvogels goed op dreef - hij scoorde liefst achttien keer - maar kon zijn team daarmee niet behoeden voor degradatie. ,,En dat is gewoon klote", zei de aanvaller nadat hij hinkend het veld was afgestapt met een blessure. ,,Het is voor mij het derde jaar op rij dat ik topscorer word bij m'n club, maar tegelijkertijd degradeer. Dat is wel apart. We hebben geknokt vandaag en gewonnen. Dat waren we tegenover de fans en onszelf verplicht. Maar we wisten vooraf ook dat dat misschien niet genoeg zou zijn."

Volgens Dijkstra heeft zijn team het vooral kort na de winterstop laten liggen. ,,Het duel met IJsselmeervogels zorgde voor een negatieve ommekeer. Na die wedstrijd leek niks meer te lukken en verloren we acht keer op rij. We hebben tegen grote ploegen laten zien dat we best goed kunnen voetballen. Wat dat betreft hadden we niet hoeven staan waar we nu staan."

Zijn trainer Hein van Heek stelt dat Rijnvogels terecht is gedegradeerd. ,,De ranglijst is altijd een terechte afspiegeling van het seizoen. Natuurlijk zijn we niet vandaag gedegradeerd. Dat is een tijd geleden al gebeurd. Het duel tegen Capelle waarin we voor stonden en alsnog verloren was cruciaal. We hebben teveel van dat soort wedstrijden meegemaakt."

De Katwijkers scoorden dit seizoen 55 keer. Ter vergelijking: titelkandidaat Lisse maakte er evenveel. Van Heek: ,,Ik denk dat daar ook precies het probleem zit. We krijgen teveel doelpunten tegen. Dat is geen verwijt aan onze verdedigers, want verdedigen doe je als team. Maar achtenzeventig doelpunten tegen krijgen is simpelweg te veel."

In het Friese Harkema liet Rijnvogels nog even zien over een flinke dosis vechtlust te beschikken. Het begon prima aan het duel. Al binnen tien minuten kwamen de bezoekers op voorsprong. Jaap van Duijn gaf de bal uit een corner perfect voor waarna Mart Spierdijk zijn hoofd tegen de bal zette: 0-1.

Zowel Harkemase Boys als Rijnvogels nam daarna gas terug. Op slag van rust leek de thuisploeg op gelijke hoogte te komen, maar Heine Uuldriks schoot voor open doel tegen de paal.

Ondertussen was SteDoCo op 1-0 en even later op 2-0 gekomen tegen VVOG. En daarmee was het lot van de Katwijkers beslecht. In de tweede helft kwam Rijnvogels al snel via Ricardo de Vlugt op een 2-0 voorsprong. Harkemase Boys antwoordde en maakte er 2-1 van. Jaap van Duijn pikte in de slotfase ook nog een doelpuntje mee. Een extra treffer meer of minder maakte voor FC Rijnvogels niets meer uit. Volgend seizoen is het hoofdklasser. Topscorer Arno Dijkstra zal Rijnvogels in ieder geval trouw blijven. ,,Ik heb een tijd geleden aangegeven dat ik zou blijven en daar verandert degradatie niets aan. Ook al vielen de resultaten wat tegen, ik heb het hier geweldig naar m'n zin. Het zou mooi zijn als we volgend jaar meteen weer kunnen promoveren."

FC Rijnvogels: Vlieland, Ten Hoope, Zandbergen, De Vlugt (86. Van Veen), Van der Breggen, Dijkstra (58. Van Kruistum), Spierdijk, Havenaar (35. Beyersbergen), Van der Stoep, Ampong, Van Duijn.

Harkemase Boys

FC Rijnvogels1-3

9. Spierdijk 0-1, 50. De Vlugt 0-2, 53. 1-2 Bouius, 75. Van Duijn 1-3.

Scheidsrechter: Puts.

Toeschouwers: 600.

Meer nieuws uit Sport Regionaal

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.