Roeister Mieke Wilms van Njord bereikt finale van WK

Plovdiv

Bij de wereldkampioenschappen voor roeiers onder de 23 jaar in het Bulgaarse Plovdiv is Mieke Wilms van het Leidse Njord er donderdag in geslaagd een finaleplaats af te dwingen.

In de dubbelvier legde Wilms samen met haar ploeggenoten Eline Feitsma, Martine van den Boomgaard en Bente Paulis in de herkansing beslag op de tweede plaats achter de Verenigde Staten. Nieuw-Zeeland kwam anderhalve seconde tekort voor de tweede stek, die samen met de eerste plaats toegang gaf tot de finale van zaterdag.

Wilms en consorten begonnen de race met een achterstand, maar konden vervolgens doorstoten naar plek twee. In de derde 500 meter kwam de ploeg van de Leidse coach Jelmer Gaastra zelfs nog even in de buurt van de Amerikanen, maar die konden in de eindsprint de aanval pareren.

Karolien Florijn slaagde er met haar vier-zonder-stuurvrouw een dag eerder al in om zich rechtstreeks te kwalificeren voor een plek in de halve finale van vrijdag. Het Leidse toptalent won samen met Elsbeth Beeres, Ymkje Clevering en Veronique Meester met gemak hun voorwedstrijd. In het begin van de race gaf enkel Wit-Rusland tegenstand, maar vlak voor de helft wist de Nederlandse boot de wedstrijd te beslissen.

De vier, die drie weken terug verrassend de prestigieuze Henley Royal Regatta op haar naam schreef, is in Bulgarije samen met Roemenië favoriet voor de titel. Laatstgenoemde ploeg roeide in één van de andere voorwedstrijden naar een snellere tijd dan Florijn en consorten.

Meer nieuws uit Sport Regionaal