Peuters vertragen nieuwbouw voor basisscholen Hoflaan

De Teldersschool heeft al enige tijd een speciale startklas voor peuters. Archieffoto Hielco Kuipers

De Teldersschool heeft al enige tijd een speciale startklas voor peuters. Archieffoto Hielco Kuipers

Marieke de Kok
Leiden

De nieuwbouw voor de Teldersschool en Daltonschool loopt vertraging op doordat Smallsteps ook baby- en peuteropvang in het pand wil. De kinderopvangorganisatie, gemeente en scholen kunnen het niet eens worden over het contract. Nieuwbouw zou nog dit kalenderjaar beginnen, maar die deadline wordt niet gehaald.

In de nieuwbouw die aan de Hoflaan gepland staat, komen sowieso twee basisscholen. Maar er moet ook plek komen voor kinderdagopvang en voorschoolse educatie (VVE). Op die manier wordt het gebouw niet alleen voor 4 tot 12-jarigen, maar ook geschikt voor kinderen vanaf nul jaar.

Smallsteps wil graag de locatie Grote Beer verplaatsen naar de nieuwbouw. Maar dat kan niet zomaar. Want om baby’s, dreumesen en peuters op te kunnen vangen, is een slaapkamer nodig met bedjes. De eisen voor speelruimte zijn ook strenger.

De onderhandelingen lopen vast op afspraken over de investeringen en de bijbehorende contracten. Meestal heeft de gemeente alleen jaarcontracten met kinderopvangorganisaties. Wanneer ruimte weer nodig is voor onderwijs, doordat de school groeit bijvoorbeeld, is dat makkelijk te regelen. Bij nieuwbouw is groei van de scholen niet ondenkbaar. Smallsteps gaat echter niet akkoord met een jaarcontract omdat het bedrijf investeringen moet doen en niet het risico wil lopen na een jaar op straat te komen staan.

Er is nog even gekeken naar de optie om peuteropvang te plaatsen in het naastgelegen speeltuingebouw. Maar de investeringen daarvoor zouden te hoog zijn. Naschoolse opvang kan wel op die plek want voor oudere kinderen zijn de eisen minder streng.

Anja van Schagen-Kluivers, directeur van de Daltonschool baalt van de vertraging. ,,We zijn hier al een tijdje mee bezig en we dachten dat het hele proces voorspoedig verliep, maar nu gaat het toch langzamer dan we zouden willen.’’ De Daltonschool (voorheen De Sleutelbloem) is nu gevestigd aan de Boshuizerkade, maar het pand uit de jaren vijftig voldoet niet meer. Zo zijn er geen gangen en wie van de ene kant naar de andere kant van het gebouw wil, moet door lokalen heen. ,,We staan te popelen om te verhuizen.’’

Smallsteps laat weten graag in de nieuwbouw te trekken. In principe alleen met kinderdagopvang voor kinderen tot vier jaar, maar in de toekomst zou buitenschoolse opvang (4 tot 12 jaar) ook mogelijk zijn, meldt clustermanager Hans van Slooten.

Marton de Pinth van PROO Leiden, waar de Teldersschool bij hoort, meldt dat de partijen komende week weer om tafel gaan. ,,Het duurt misschien allemaal iets langer dan verwacht. Maar inhoudelijk wordt het plan alleen maar sterker. We gaan namelijk niet alleen met elkaar samenwerken, maar ook met de gebruikers van het speeltuingebouw tegenover. We focussen op een goede inhoudelijke samenwerking en moeten daarna kijken welke consequenties dit heeft voor de gebouwen en de financiën.’’

Meer nieuws uit Leiden

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.