Vacuümtondeuse wint Willie Wortel

Finale Willy Wortelcontest in de Hooglandsekerk

Finale Willy Wortelcontest in de Hooglandsekerk© Taco van der Eb

Leiden

De meeste prijzen tijdens de finale van de tiende Willie Wortel uitvinderswedstrijd in de Hooglandse Kerk in Leiden gingen naar het Da Vinci College.

Vijf leerlingen van die school bedachten een vacuümtondeuse, die meteen de afgeschoren haartjes opzuigt. Die uitvinding kreeg de publieksprijs. Drie andere leerlingen van het Da Vinci verzonnen de ’weerden’, een denneappel met zonnepanelen die ook nog eens water opvangt en filtert; goed voor het ’lampje, de aanmoedigingsprijs. Maar de hoofdprijs, de ’willie’, was voor vier leerlingen van het Marecollege die een ’exoskelet’ bedachten, waarmee een mens zo soepel zou moeten kunnen lopen als een paard.

De uitvinders in de dop presenteerden hun ontwerpen voor een volle kerk, die er na de finale ook nog getuige van was dat Ben Schippers, bedenker van de Willie Wortel Wedstrijd de gouden speld van de gemeente Leiden kreeg uit handen van wethouder Paul Dirkse. Schippers kreeg de onderscheiding onder meer omdat hij in 2010 Technolab oprichtte, een plek waarin kinderen spelenderwijs leren welke rol techniek in hun leven speelt.

Meer nieuws uit Leiden

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.