ROC Leiden op de hielen gezeten door ministerie

Janneke Dijke
Leiden

Er moet haast gemaakt worden met het oplossen van de problemen bij ROC Leiden. De raad van toezicht voelt zich op de hielen gezeten door het ministerie van onderwijs, dat sinds begin dit jaar bezig is met een onderzoek naar de financiële situatie.

Naar aanleiding van een tussentijdse rapportage van het ministerie heeft de raad van toezicht zelfstandig besloten niet verder te gaan met Jeroen Knigge. ,,De afgelopen maanden is met hem gesproken over wat er nodig is voor ROC Leiden, en of hij daarbij de juiste man op de juiste plaats is’’, aldus Bas Douma, woordvoerder namens de raad van toezicht.

Daadkracht

Het antwoord volgens die raad is ’nee’. ,,We hebben iemand nodig die daadkracht heeft, en meer financieel-strategisch is. Hij moet meer snelheid brengen in de onderhandelingen.’’ De onderhandelingsresultaten van Knigge zijn niet voldoende, zo meldt Douma.

Oplossing

Knigge kreeg het onder andere voor elkaar dat projectontwikkelaar Green Real Estate de supermarkt, gymlokaal en parkeergarage in het Lammenschanspand terugnam, zodat de school niet langer de verplichting heeft deze onderdelen te kopen. ,,Maar de situatie die er nu is, is niet de definitieve oplossing. Hiermee kunnen we niet akkoord gaan. Er is meer nodig.’’ De afspraken met Green werden gemaakt in een financieel betere tijd. Inmiddels voelen die afspraken als een strop om de nek.

Kwaliteit

De nieuwe bestuursvoorzitter moet het bovendien voor elkaar krijgen dat de onderwijskwaliteit verbetert. De instelling staat sinds 2012 onder verscherpt toezicht van de onderwijsinspectie. Dat heeft te maken met de slechte financiële situatie, maar ook met de kwaliteit van de opleidingen. Een aantal opleidingen worden door de onderwijsinspectie als ’zwak’ beoordeeld. ,,Dat kan ook niet veel langer zo doorgaan’’, aldus Douma. In de Keuzegids mbo-studies staat de school op de voorlaatste plaats.

Woedend

Jeroen Knigge is woedend over de aankondiging van zijn ontslag. Volgens hem speelt dit nog geen maanden, maar hoorde hij het ’heel kort geleden’. Wat zijn verontwaardiging extra groot maakt, is dat ROC Leiden het nieuws van zijn ontslag gisteren naar buiten bracht, terwijl dat niet met hem was afgestemd en er nog geen overeenstemming was over zijn vertrek. Ernst van Win van De Clercq Advocaten in Leiden voert het woord. ,,Na die mededeling heeft er nog geen gesprek plaatsgevonden. Dat is op zijn minst merkwaardig, en onzorgvuldig.’’

Schuld

Volgens Knigge worden hem ten onrechte dingen in de schoenen geschoven. De financieringsafspraken met Green Real Estate en de Bank Nederlandse Gemeenten werden onder verantwoordelijkheid van de raad van toezicht gemaakt, voordat Knigge aantrad. ,,Hij heeft als eerste met voortvarendheid die stappen gezet die nodig waren om de kwesties op te lossen en de schade aan ROC Leiden te beperken’’, aldus Van Win. ,,Ook heeft hij bij zijn aantreden gewag gemaakt bij de raad van toezicht van de onderwijskwaliteit en dat voortvarend aangepakt.’’

ROC Leiden heeft inmiddels een opvolger. Dit is Henk de Jong, onder meer voormalig gemeentesecretaris bij de gemeente Amsterdam.

Meer nieuws uit Leiden

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.