Ordebewakers draaien overuren bij ravage

Ramptoeristen of onschuldige toeschouwers? Veel mensen komen een kijkje nemen bij de omgevallen hijskranen. Foto Hielco Kuipers

Wilfred Simons
Alphen aan den Rijn

Met het gezicht op onweer stormt een oudere vrouw haar huis aan de Hooftstraat uit. Ze komt verhaal halen bij de toezichthouders. Wat hebben al die mensen hier te zoeken achter de hekken, wil ze weten. Toch niet nóg meer ramptoeristen?

Luttele tellen later trekt ze de voordeur weer achter zich dicht. Aan de knal te horen, is het antwoord haar blijkbaar niet bevallen. De plaatselijke pers krijgt een rondleiding langs de ravage die het kraanongeval met de Koningin Julianabrug heeft aangericht. Journalisten, fotografen en een cameraman mogen de schade voor één keer van dichtbij bekijken.

Hoewel, dichtbij: de hekken voor het afgezette gebied zijn weliswaar opengezet, de verwoeste woningen en pontons op het water blijven verboden terrein. Vanwege de veiligheid, maar ook omdat daar wordt onderzocht hoe een brugdek en twee hijskranen zijn omgekieperd, waardoor vier woningen en twee winkels volledig zijn vernietigd.

Ramptoerisme

Patrick Dongelmans, coördinator van de afdeling toezicht en handhaving bij de gemeente Alphen, treedt voor de gelegenheid op als gids. Met zijn team van buitengewoon opsporingsambtenaren (BOA's) moet hij ervoor zorgen dat niemand ongevraagd in het onderzoeksgebied komt. ,,En om ramptoerisme te voorkomen'', voegt de 39-jarige Gouwenaar eraan toe.

Juist dát is omwonenden een doorn in het oog. Sinds het maandagmiddag helemaal misging met het terugplaatsen van de gerenoveerde Julianabrug, komen er overdag continu 'pottenkijkers' af op de puinhopen. Het was zelfs zo erg dat de boze mevrouw uit de Hooftstraat en haar buurtgenoten hordes ongenode gasten op de stoep hadden staan.

Arrestatie

Voor burgemeester Liesbeth Spies was de maat vol toen de tweede nacht na het ongeval tuinen van omliggende huizen werden vernield en mensen besloten om auto's te beklimmen. 'Wie zich niet gedraagt, wordt opgepakt', waarschuwde Spies.

Tot op heden is het bij één arrestatie gebleven. Het overgrote gedeelte van de toeschouwers gedraagt zich keurig, aldus Dongelmans. De meeste mensen zijn gewoon nieuwsgierig, zeggen ze zelf. Dat neemt niet weg dat er dagelijks 24 BOA's en zes agenten het onderzoeksgebied bewaken. Daarbovenop heeft de gemeente ook nog eens tien beveiligers ingehuurd en draaien vijf camera*s dag en nacht.

Puin

Wat de ravage betreft: het duurt nog zeker enkele weken voordat er opgeruimd kan worden. Dus blijft het beeld onveranderd. Daken zijn doorboord, overal liggen stukken hout en steen en een wit bestelbusje is bedolven onder het puin. Een omgevallen hijskraan - de kabels strakgespannen - hangt overdwars in de Hooftstraat.

Burgemeester, buurtbewoners, bezoekers; iedereen is diep onder de indruk. Dat geldt ook voor Dongelmans. Terwijl hij in 2011 toch ook het Ridderhofdrama heeft meegemaakt. ,,Het is goed om er met je collega's over te praten'', zegt het hoofd van de ordehandhavers.

De afgelopen week, waarin Dongelmans en zijn metgezellen overuren draaiden, zijn hem wel in zijn lijf gaan zitten. ,,Ik ben wel even toe aan een vrije dag. Al was het maar om het hoofd even leeg te maken.''

Meer nieuws uit LD

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.