Sail Warmond is begonnen

Het hoogtepunt wordt de grote parade die door de commissaris van de Koning Jaap Smit wordt afgenomen.© Foto Monique Shaw

Roy Hazenoot
Warmond

Lang hoefden ze in Warmond er niet over na te denken. Sail Leiden zou er komen, maar de Sleutelstad heeft niet de ruimte om veel schepen dagenlang te herbergen. Wat nou als wij ze opvangen, dachten de slimme promotiemannen en -vrouwen van het dorp aan De Leede.

,,Als ze dan toch hier komen, maken we er gewoon ook een Sail Warmond van’’, zegt Arjan Heijl, voorzitter van Stichting Warmond Promotie. Hij is de laatste dagen ontzettend druk met alles in goede banen leiden. Want ’zijn’ dorp mag dan wel aan de Kagerplassen liggen, genoeg ligplaatsen zijn er niet voor de tachtig historische schepen. Een provisorische haven biedt uitkomst. Bij de aanlegsteigers op het eiland Koudenhoorn bij ’t Joppe is een enorme L-vormige havenarm van pontons aangelegd.

Binnendruppelen

Terwijl een voor een de historische schepen binnendruppelen om woensdag en donderdag de show te stelen tussen alle moderne slagschepen op de Kaag, ’jagen’ Heijl en Oluf van Oosterom sloepjes van recreanten weg uit de drijvende haven. Het weer is prachtig en de kleine bootjes van watertoeristen komen uit alle hoeken en gaten van de Kagerplassen. Altijd zijn ze welkom, maar de komende dagen moeten ze hun plekje afstaan aan motorboten en zeilschepen die soms wel meer dan honderd jaar oud zijn.

’Een drijvend openluchtmuseum’, wordt het genoemd. Het promotieteam probeert bezoekers ook Warmond en de polders in te lokken. Niet vreemd natuurlijk, want het historische dorp aan De Leede en zijn omgeving zijn in feite ook een groot openluchtmuseum.

Parade

Er zijn speciale boottochten die door een schutsluis uit 1632 gaan, eeuwenoude molens aandoen en door de bijzondere Zwanburgerpolder navigeren. Ook zijn er wandelroutes door het dorp uitgezet. Het hoogtepunt wordt de grote parade donderdagmiddag die door de commissaris van de koning Jaap Smit en de Teylingse burgemeester Carla Breuer wordt afgenomen. Alle tachtig schepen varen tussen 15.00 en 17.00 uur in colonne door Warmond.

Hans Oudshoorn vaart over de plas. De eigenaar van de lokale grootgrutter is ook betrokken bij de promotie van Warmond. Hij kijkt uit naar de presentatie over de geschiedenis van de Kagerplassen die André van Noort woensdagavond geeft. ,,De man is een enorme historische databank. Ik ben benieuwd.’’ Het college wordt gegeven op de Terra Nova, een vrachtschip dat in 1929 in Leiden is gebouwd.

Sleutelstad

Vrijdag gaan de boten naar de Sleutelstad waar nog zo’n honderd andere historische schepen zich bij hun voegen voor Sail Leiden.

Kijk voor meer informatie op www.warmondaandekaag.nl

Meer nieuws uit Duin- en Bollenstreek

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.