LZ 1886 wint eindelijk weer eens een keer

Hielke Biemond
Leiden

Er viel zaterdag eindelijk eens wat te vieren in het 5 Meibad. De waterpoloërs van LZ 1886 stonden alweer een tijdje droog, maar incasseerden in de zesde competitieronde de eerste overwinning van het seizoen. De Leidenaars slachtofferden het gepromoveerde VZC dat met een 16-13 nederlaag uit het water stapte.

De ploeg uit Veenendaal kon de nederlaag maar moeilijk verkroppen. VZC was sterk begonnen met acht punten uit vier wedstrijden, maar kwam in de confrontatie met het laag ingeschatte LZ 1886 bedrogen uit. De ploeg van trainer Miklos Popovics, die zelf ook meespeelde, trok vanaf het eerste fluitsignaal fel van leer en nam onder aanvoering van schutter Daniel Muth een 4-3 voorsprong.

De bezoekers richtten na zijn eerste scores dan ook nadrukkelijk hun pijlen op de Hongaar in Leidse dienst. Aan het einde van van de tweede periode kon VZC-er Bulsink het zwembad voortijdig verlaten nadat hij Muth in een duel een fikse klap had toegediend.

De Veendendalers kwamen die tegenvaller niet meer te boven. LZ 1886 liep uit van 9-6 naar 12-7. De Leidenaars stelden nadien de zege veilig door twee treffers op rij van Joeri Klein. Daniel Muth scoorde vijf keer en Boris van Putten viermaal.

Katwijk kon buitenshuis weer eens niet overtuigen. Na de ’lekkere’ zege vorige week op streekgenoot LZ 1886 kreeg de eersteklasser zaterdag een flinke tik op de neus te verwerken. Koploper De Zaan had in het zwembad De Slag in Zaandam geen enkel mededogen met de zeekanters en won met maar liefst 19-5.

Het leek er op alsof Katwijk bij voorbaat het hoofd in de schoot legde. Er zat weinig beweging in de aanval en na twee periodes gooide de thuisploeg de wedstrijd al op slot (8-3). Bovendien was Katwijk met een veredeld jeugdteam aan het duel begonnen. Zo lag de pas 15-jarige Nick van der Horst onder de lat.

De vervanger van Yoel Vooys verrichtte een aantal knappe reddingen maar had het zwaar tegen de ervaren schutters van De Zaan.

Alkemade kan de titelaspiraties even opbergen. De derdeklasser schoot uitstekend uit de startblokken, maar leed zaterdag in het nog prille seizoen alweer de tweede nederlaag op rij. Delft was met 11-6 te sterk. De ploeg uit Roelofarendsveen staat nu op de zesde plaats met zeven punten uit vijf duels.

Meer nieuws uit Sport

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.