Geen subsidie Adermolen en Rode Molen

Erna Straatsma
Kaag en Braassem

De Rijnlandse Molenstichting krijgt geen subsidie van Kaag en Braassem, maar wel kwijtschelding van legeskosten, voor restauratie van de Adermolen in Oud Ade en de Rode Molen in Rijpwetering.

Burgemeester en wethouders wijzen het verzoek om een bijdrage van 50.000 euro voor het verhelpen van een verzakking van beide molens af. Eenmalige steun zou de deur openzetten voor subsidieverzoeken van andere eigenaren van monumenten. Enkele jaren geleden is de gemeente gestopt met subsidiëring van restauratie van monumenten, om te bezuinigen op haar uitgaven.

Wel is het college bereid om de molenstichting ruim 20.000 euro aan legeskosten kwijt te schelden. De eigenaar van de molens was dat kwijt aan de aanvraag van omgevingsvergunningen.

B en W lopen daar mee vooruit op een mogelijke aanpassing van de legesverordening voor alle eigenaren van monumenten. ’Er is veel vaker een vergunning nodig voor werkzaamheden, terwijl er niets tegenover staat’, schrijven B en W in een toelichting op hun besluit over de Adermolen en Rode Molen.

Provincie

De restauratie van de Adermolen en de Rode Molen kost zo’n negen ton, waarvan de provincie de helft subsidieert. Om aanspraak te maken op deze subsidie stelt de provincie als voorwaarde dat de werkzaamheden dit jaar worden uitgevoerd.

De molenstichting heeft nog een gat in de begroting van zo’n twee ton. Acht fondsen zijn aangeschreven, die vermoedelijk zo’n 80.000 euro opleveren aan bijdrages. Via donateurs en sponsors hoopt de stichting nog zo’n 15.000 à 20.000 euro binnen te krijgen. Om de begroting rond te krijgen, hoopte de stichting op een flinke bijdrage van de gemeente. Ook bij het hoogheemraadschap van Rijnland is een verzoek om subsidie van 50.000 euro ingediend, want beide molens dienen als hulpgemaal. Dat verzoek is nog in behandeling.

De Adermolen en de Rode Molen moeten snel gerestaureerd worden, om ’verdere verzakking te voorkomen’. De stichting waarschuwt voor hogere kosten als de werkzaamheden vertraging oplopen.

Meer nieuws uit LD

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.