Family Factory uit Leimuiden heeft oog voor álle ouders

Burgemeester Marina van der Velde op de foto met Jorico Notenboom en Cora Bloemsma.© Foto Jordy Kortekaas

Jeroen Langelaar
Leimuiden

Het is dat ze geen clubhuis hebben, de dames van Family Factory uit Leimuiden. Anders hadden daar nu mooi de trofee en oorkonde gesierd die ze donderdagavond op het gemeentehuis in Roelofarendsveen in ontvangst mochten nemen.

Ze zijn er nog steeds beduusd van. Eigenlijk waren Cora Bloemsma en Jorico Notenboom niet eens van plan de nieuwjaarsreceptie te bezoeken. Maar als je vereniging wordt genomineerd als Vrijwilligersorganisatie van het Jaar, dan voeg je je toch maar bij het borrelende publiek in het gemeentehuis. En dan win je ook nog.

Family Factory werd in 2015 opgericht door een groep moeders in Leimuiden. Behalve Cora en Jorico zijn er nog twee ’founding mothers’: Gerinda van der Weijden en Carolien van Os. De vereniging, waar ouders met opgroeiende kinderen ervaringen delen, werd bij de uitreiking geprezen voor de maatschappelijke betrokkenheid. Family Factory brengt ouders bij elkaar met gesprekskringen, koffie-ochtenden, bioscoopavonden en sportdagen.

Jorico: „We hebben weleens onderwerpen gehad waarvan we denken: zouden ouders dit eigenlijk wel interessant vinden? Maar dan zit toch de kamer weer vol.”

Zo’n vijftig ouders – met name moeders – bezoeken de bijeenkomsten van Family Factory. Zo’n twintig behoren tot de vaste kern, onder wie Dorine Heemskerk en Marleen Akerboom. „Het is heel fijn om te merken: hé, die dingen gebeuren dus ook in andere gezinnen’’, zegt Marleen. „Daarnaast doe je er ook contacten op”, merkt Dorine, die oorspronkelijk niet uit Leimuiden komt.

Dat laatste was ook aanleiding voor de oprichting van de vereniging, zegt Cora Bloemsma, ook ’import’. „Dan ken je toch minder ouders met wie je ervaringen kunt delen. Family Factory is een verbindende schakel.” Tot de deelnemers behoren ouders met kinderen op de verschillende basisscholen van het dorp.

De vereniging kijkt ook nadrukkelijk verder. Zo zoekt Family Factory toenadering tot statushouders. Lastig, vanwege de culturele kloof en taalbarrière, maar de dames zetten door. Jorico: „Mensen uit eigen kring zijn makkelijk te benaderen, maar de mensen die echt hulp nodig hebben zijn moeilijker te bereiken.”

De vereniging zamelde al eens spullen in voor zwangere allochtone vrouwen. Cora: „Het zit ’m soms in kleine dingen: niet smoezen, maar glimlachen en gedag zeggen. Zo merken ze dat ze gezien worden, dat zij er ook mogen zijn.”

Meer nieuws uit LD

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.