Luchtkussens met obstakels tijdens Leidse cityrun van jarig Minerva

Het obstakel op het Stadhuisplein. Van binnenuit duwen de Minervanen de renners van de muur met de rode cilinders. Foto Stefan Tetelepta

Het obstakel op het Stadhuisplein. Van binnenuit duwen de Minervanen de renners van de muur met de rode cilinders. Foto Stefan Tetelepta

Cityrun Leiden. Foto Foto Stefan Tetelepta

Cityrun Leiden. Foto Foto Stefan Tetelepta

Cityrun Leiden. Foto Foto Stefan Tetelepta

Cityrun Leiden. Foto Foto Stefan Tetelepta

Cityrun Leiden. Foto Foto Stefan Tetelepta

Cityrun Leiden. Foto Foto Stefan Tetelepta

1 / 4
Susanne Moerkerk
Leiden

Groene bordjes met oranje pijlen, de lustrumkleuren van Minerva, geven de route aan van de obstakelrun door het centrum. Grote luchtkussens staan opgesteld op onder meer de Garenmarkt, het Van der Werfpark, Pieterskerkhof en op het Stadhuisplein. Elk obstakel heeft zijn eigen uitdaging voor de hardlopers van de jubilerende studentenvereniging. Voor deelname aan de run moeten de studenten een klein bedrag betalen. Ook kunnen ze zich laten sponsoren. Minerva maakt de opbrengst van de dag over aan het Prinses Beatrix Spierfonds.

Aan de start (en finish) op de Garenmarkt worden de tweehonderd deelnemers in groepen het parcours opgestuurd, de lopers kunnen voor en na hun prestatie neerzakken op een paar zitzakken, bankjes, tuinmeubilair en festivalbankjes en tafels.

Op de zitzakken zitten zeven studentes te wachten. Twee van hen gaan daadwerkelijk rennen. ,,Wij zijn er meer voor de support. Terwijl zij rennen, moedigen wij ze vanuit de zitzakken aan.’’

Zweetbanden

De eerste groep die vertrekt, een aantal jongens van het huis aan het Pieterskerkhof, staat ondertussen te ’rekken en strekken’ en stretchen vooral de zweetbanden die hun haren uit het gezicht moeten houden. Ze zullen de bandjes harder nodig hebben dan voor de start gedacht.

De temperatuur loopt al aardig op. Als de toeter gaat rennen ze naar het luchtkussen, doen hun schoenen uit en wagen zich op de baan. Een jongen met een oranje zonnebril lijkt halverwege al spijt te hebben van zijn deelname. Nog 3,5 kilometer en zes obstakels te gaan.

Uitgedost

Ondertussen meldt de volgende startgroep zich en begint met de voorbereidingen. Een jongen in een nauwsluitend roze lycra pak speldt het startnummer op bij een vriend met een bivakmuts en in een oranje shirt.

,,Hij draagt die muts omdat hij net uit zijn sm-kelder komt’’, lacht de roze jongen. De bivakmuts wijst op een derde vriend die alleen een korte broek en een strikje draagt. ,,En dat is mijn speeltje.’’ Uiteindelijk moet de jongen met de strik toch een shirt aan van de organisatie, anders is het startnummer nergens te bevestigen.

Plezier

De luchtkussens worden, tussen de groepen van Minerva door, ook flink gebruikt door jonge kinderen. Schaterend van plezier klimmen ze omhoog. Een stuk sneller en behendiger dan de studentenlopers. Zodra een loper zich meldt, verlaten de kinderen de apparaten, om er daarna zo snel mogelijk weer op te klimmen.

De Pieterskerk heeft op het plein een obstakel, maar is ook meegenomen in de route. Dwars door de kerk lopen is voor velen even een moment om op adem te komen in de koelte van het gebouw. Eenmaal buiten gaat het gas er weer op.

Ontwijken

Voor het stadhuis staat een ’muur’. De renners moeten erlangs klimmen en tegelijkertijd rode cilinders ontwijken die onverwacht door twee Minervanen door de muur naar buiten worden geduwd. Een meisje valt halverwege lachend naar beneden: ,,Het is een soort kussengevecht, maar dan geavanceerd. Kussengevecht 2.0.’’

Meer nieuws uit Leiden

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.