Lisse laat De Factorij over aan de burgers

Ed Olivier bollenstreek@leidschdagblad.nl
Lisse

De invulling van het gebied De Factorij in Lisse wordt goeddeels overgelaten aan het burgerinitiatief. Dat heeft de gemeenteraad besloten. Er zijn zo veel wisselende meerderheden en actiegroepen voor behoud van het een of het ander dat er in het plangebied vrijwel niets kan worden gesloopt of gebouwd.

Na een rumoerige vergadering met veel insprekers en actievoerders op de publieke tribune beloofde wethouder Cees Ruigrok na de zomer ’een startnotitie’ voor het gebied, waar al bijna acht jaar over wordt gedebatteerd. Op de centrumlocatie blijven de monumentale bomen en de oude openbare school uit 1885 in elk geval behouden. Er komt alleen ’een lichte vorm van bebouwing’, omdat ook de parkeerfunctie van het plein moet blijven.

Als het overleg tussen de Hervormde Gemeente – eigenaar van De Voorhof – en bouwbedrijf Horsman & Co tot resultaat had geleid, zou de eerste paal voor het bouwplan De Factorij in het dorpscentrum van Lisse al in de grond hebben gezeten. Maar de kerk haakte vorig jaar af, waardoor De Voorhof niet bij de plannen kon worden betrokken en Lisse weer van voor af aan begint.

Guus Mesman (PvdA/GL) had het waarschijnlijk bij het rechte eind toen hij in de raadsvergadering voorspelde dat er van alle plannen uiteindelijk alleen drie woningen aan de Schoolstraat kunnen worden gerealiseerd.

Een burgerinitiatiefgroep - afkomstig uit de actiegroep ’Het Heemskerkplein moet blijven’ - krijgt de ruimte om een plan uit te werken voor het oude schooltje. D66-fractievoorzitter Jeanet van der Laan ging daarbij zelfs zo ver dat zij voorstelde de regie uit handen te geven aan de actiegroep. ,,D66 gelooft in de slagkracht van het burgerinitiatief. Het is de raad die de kaders en het budget bepaalt, maar eventueel zullen wij samen met het burgerinitiatief een initiatiefvoorstel indienen”, aldus Van der Laan.

Kunstenaar Iet Langeveld herinnerde het college van B en W nog even aan de belofte dat het kunstenaarscollectief ’Plan 4’ de Heemskerkgarage zou mogen kopen en opknappen. Er is zelfs al over een prijs en voorwaarden gesproken.

De fracties reageerden ontwijkend op de vraag van Ruigrok hoeveel het allemaal mag kosten. ,,De financiën komen in de volgende fase”, zei Rob Veldhoven van Nieuw Lisse.

Meer nieuws uit Duin- en Bollenstreek

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.