Rijnsburgse Boys wint na bizar scoreverloop

Matchwinner Marvin Wijks heeft 3-0 gemaakt. ORANGE PICTURES / WJ DIJKDRENT© Orange Pictures/WJ Dijkdrent

Haniff Harharah sportredactie@leidschdagblad.nl
Rijnsburg

Wie niet beter wist, zou denken dat Rijnsburgse Boys zojuist als verliezer van het veld was gestapt. Waar de geel-zwarten opgelucht adem konden halen na een ongekende ontsnapping tegen ONS Sneek (4-3), zocht Niek Oosterlee zaterdag na afloop de confrontatie met een klagende supporter. Woedend was de afzwaaiende trainer, vanwege alle kritiek die op hem neerdaalde van boven in de tribunes.

In niet mis te verstane bewoordingen liet Oosterlee blijken dat hij niet gediend was van het gebrek aan steun voor zijn spelers. ,,Ik vind Niek al zeven jaar een waardeloze trainer’’, verklaarde de man in kwestie, die zijn naam niet wilde noemen. Oosterlee reageerde geprikkeld.

Spottend: ,,Ik denk dat deze man een heel goede trainer is geweest. Jammer dat de club hem niet als mijn opvolger heeft genomen in plaats van Pieter Mulders.’’

Het vijandige voorval leidde de aandacht af van het ronduit bizarre wedstrijdverloop. Rijnsburgse Boys, dat van de vier voorgaande duels in 2016 er drie had verloren, ging sterk van start. Na 35 minuten stond het al 3-0 door doelpunten van Joost Leonard, plaatsvervanger van de geblesseerde goaltjesdief Raily Ignacio (scheurtje in kruisband), Joël Tillema en Marvin Wijks.

Even leek de lach weer terug in Rijnsburg. Bij de geplaagde Oosterlee, maar ook bij verdediger Bart Freke, die grijnzend reageerde op aanmoedigingen aan zijn adres. Het lachen verging de ‘Uien’ vlug. Na rust kwam de visite uit Friesland binnen twintig minuten langszij. Dat aan de eerste twee tegentreffers een fout van Freke vooraf ging, was des te wranger. Direct na de 3-3 werd hij naar de kant gehaald.

,,Bart moet het vooral hebben van zijn opbouwende kwaliteiten. Verdedigen is niet zijn sterkste punt, dat weet hij zelf ook wel’’, luidde het oordeel van Oosterlee. ,,Dat is misschien wel zo, maar dat vind ik te makkelijk’’, antwoordde Freke, bijtend op zijn tong. De Rijnsburger maakte eind oktober zijn rentree na ruim een jaar blessureleed.

Te veel tegen

In breder perspectief bezien legde Sneek op pijnlijke wijze bloot waar de Rijnsburgse ‘bottleneck’ ligt. Oosterlee: ,,We krijgen veel te veel goals tegen. Dat is het verhaal van dit seizoen.’’ Het was aan keeper Richard van Nieuwkoop te danken dat de schade niet groter werd.

,,Er sloop angst in de ploeg’’, constateerde Oosterlee. ,,Dat is iets ongrijpbaars. Dan helpt het niet als een groepje mensen al na tien minuten de spelers af gaat zeiken.’’ Freke wilde zich daar niet achter verschuilen. ,,Het loopt niet dit seizoen. Dan snap ik dat ze gaan morren.’’

Met ‘een beetje geluk’, zoals Oosterlee het zei, pakte Rijnsburgse Boys toch nog drie punten. In de 92ste minuut ‘versierde’ Wijks een strafschop. Trappelend keek topscorer Ignacio toe vanaf de tribune hoe zijn ploeggenoot spotte met een ongeschreven regel door de penalty zelf te verzilveren.

Rijnsburgse Boys: Van Nieuwkoop; Gielisse (72. Van Eeuwijk), Freke (65. Tol), Hessing, Ossevoort; Sardar, Van der Vijver, Tillema; Wijks, Leonard, Koemans.

(App-gebruikers zien de video hier)

Meer nieuws uit Sport

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.