Veel jongeren onbewust verslaafd aan suiker

De vijf Leidse commerciële economie studenten.

De vijf Leidse commerciële economie studenten.© Foto Hielco Kuipers

Ivy Grootendorst
Leiden

Vijf Leidse commerciële economie studenten hebben gisteren eenmalig een ’Suikerafkickkliniek’ gehouden op de Hogeschool Leiden. Hier konden mensen binnenlopen om een test te doen om te kijken of ze te veel suiker eten en drinken en informatie krijgen over gezonde voeding.

„Voor het vak Ondernemen moesten we een maatschappelijk probleem aanpakken”, zegt student Dennis Vos. „We kwamen op het idee doordat het Diabetesfonds het in november in Amsterdam heeft gedaan”, zegt student Dennis Vos. „Wat mensen meteen opvalt als ze hier binnenlopen zijn natuurlijk producten met de suikerklontjes ernaast. In drie tictacs zitten bijvoorbeeld drie suikerklontjes, dat verwacht bijna niemand.”

De vijf jongens hebben met het Diabetesfonds samengewerkt voor alle informatie. „Te veel suiker kan lijden tot overgewicht, hart- en vaatziekten en in het ergste geval diabetes type 2”, zegt Nick Mees, een andere student. „Dit is dan natuurlijk ook niet echt een afkickkliniek, dat bestaat niet. Het gaat vooral om de bewustwording van de suikerinname.”

80 procent van de Nederlanders krijgt anderhalf tot twee keer te veel suiker binnen. Gemiddeld zijn dit 7400 suikerklontjes per jaar. Of de Hogeschool Leiden ook gezond eten stimuleert? „Nee, totaal niet”, vindt Vos. „Er is zelfs reclame gemaakt voor het energiedrankje Red Bull, wat erg ongezond is. En er is niet echt een ruime keuze uit gezonde snacks. En automaten gevuld met chocoladerepen zijn er ook genoeg te vinden.”

Meer nieuws uit Leiden

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.