Tweede Kamer houdt 31 januari hoorzitting over fusie Noordwijk en Noordwijkerhout

Peter van der Hulst
Noordwijk/Noordwijkerhout

De Tweede Kamer houdt op 31 januari een hoorzitting over de gemeentelijke herindeling van Noordwijk en Noordwijkerhout. Dat heeft Raymond Salman vanuit Den Haag vernomen. De hoorzitting over de fusie, die op 1 januari zijn beslag moet krijgen, wordt gehouden in het gebouw van de Tweede Kamer

Het wetsvoorstel dat de herindeling van de twee bollendorpen regelt, moet nog door het parlement worden goedgekeurd. Voorafgaand aan dat besluit worden tijdens de hoorzitting belanghebbenden gehoord.

Deze week werd via de betrokken gemeenten bekend dat bij de Tweede Kamer negen reacties zijn binnengekomen op de voorgenomen fusie. Acht positief van aard, één negatief.

Salman verzet zich al geruime tijd tegen de herindeling. Hij meent dat eerst de inwoners van Noordwijk zich via een referendum over de wenselijkheid van samenvoeging hadden moeten uitspreken. Omdat dat niet is gebeurd, tekende Salman eerst bezwaar aan bij de gemeentelijke beroepscommissie en later bij de voorzieningenrechter in Den Haag. Bij beide instanties ving hij bot. Voornaamste reden was wel dat hij met een referendum zijn uiteindelijk doel - een nieuwe gemeentelijke beslissing over de fusie - niet meer kon bereiken. Het voorstel ligt immers bij de wetgever, te weten de Tweede Kamer. Via de hoorzitting krijgt de Noordwijker alsnog de kans om zich direct tot de fracties van het parlement te richten.

Meer nieuws uit Duin- en Bollenstreek

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.