Feest 100-jarige Leidse valt in het water door norovirus

Liza Janson
Leiden

De uitbraak van het norovirus heeft roet in het eten gegooid van het honderdste verjaardagsfeestje van een bewoonster van de Robijnhof in Leiden. In het zorgcentrum in de Leidse Mors zijn sinds zondag extra maatregelen genomen vanwege een milde uitbraak van het virus.

Acht mensen raakten deze week besmet. Inmiddels zijn er nog drie ziek van het virus, waarvan de klachten diarree en braken zijn.

,,Bij deze doelgroep zijn we altijd heel voorzichtig’’, zegt sectormanager Anne Kroezen van Libertas. Daarom zijn er extra hygiënemaatregelen genomen. Daarnaast krijgen bewoners eten op de kamer, is familie gevraagd om terughoudend op bezoek te komen en is het aantal activiteiten drastisch teruggeschroefd.

’Risico niet nemen’

Ook het bezoek van de burgemeester aan het feestje van de 100-jarige vrouw werd uitgesteld. ,,Dat risico moet je niet nemen. Je wilt niet dat het virus zich verspreidt.’’ Het feestje wordt daarom verplaatst naar een andere datum.

Het is niet ongewoon dat het norovirus uitbreekt, zegt Kroezen. ,,Iedereen die in een verzorgingshuis werkt, kent het. Het hoort erbij en we proberen het te voorkomen.’’

48 uur

Ze verwacht dat de Robijnhof over een paar dagen weer ’normaal’ draait en houdt contact met de GGD. ,,48 uur nadat de laatste besmette bewoner klachtenvrij is, wordt alles ontsmet en is het klaar.’’

Meer nieuws uit Leiden

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.