Winkelplan steeds meer omstreden

Loman Leefmansl.leefmans@hollandmediacombinatie.nl
Leiden

In plaats van de Leidse Lammenschansweg, kan beter het Leiderdorpse Wooon worden geschrapt als clusterplaats voor grootwinkelbedrijven. Dat stelt het Leidse CDA-raadslid Joost Bleijie, die zijn voorstel binnenkort ook in de gemeenteraad aan de orde stelt. Woordvoerder Bart Keijzer van Wooon kan het geopperde idee niet serieus nemen. „Ik zie dit als een ludieke actie.”

De tegenstelling tussen Keijzer en Bleijie vloeit voort uit de regionale detailhandelsvisie, die de afgelopen weken voor meer conflicten heeft gezorgd. De besturen van Leiden, Katwijk en enkele regiogemeenten dachten samen een doortimmerd winkelplan in elkaar te zetten. Mede om leegstand tegen te gaan, is het volgens de opstellers zaak om duidelijk aan te gegeven welke winkelgebieden toekomst hebben.

De ’visie’, en de kwalificaties daarin, zijn op een aantal plaatsen niet met gejuich ontvangen, vooral niet bij de afvallers. In Leiden gaat het met name om de Herenstraat en de strip aan de Lammenschansweg. De eerste beschouwt zich als wijkwinkelstraat en vindt een regionale beoordeling misplaatst. Bovendien stralen beoordelingen als ’niet toekomstbestendig’ negatief af op de Herenstraat, stelt de winkeliersvereniging.

Een fors aantal raadsleden is het inmiddels met die opvatting eens en Bleijie wil ook dat andere kleine Leidse wijkwinkelstraten zoals de Beatrixstraat en de Van ’t Hoffstraat voortaan buiten regionale winkelplannen blijven.

De ondernemingen langs de Lammenschansweg- en dan in het bijzonder aan de oostkant van de straat tussen station Lammenschans en het Lammenschansplein – zijn het ook niet eens met de winkelnota. Daarin staat dat er in de regio nog maar vier locaties zijn voor grootwinkelbedrijven: ’t Heen in Katwijk, Wooon en Baanderij in Leiderdorp en de Rijnekeboulevard in Zoeterwoude. ’Euthanasie plegen op een patiënt die niet ziek is’, noemt woordvoerder Willem-Jan Zirkzee dat namens de Lammenschansbedrijven.

Hij krijgt bijval van CDA’er Bleijie die zelfs nog een stapje verder gaat. De regio moet 30.000 vierkante meter aan ’perifere’ winkels saneren. Volgens Bleijie heeft het geen zin om de 9000 vierkante meter aan de Lammenschansweg daarvoor aan te wijzen. Het is volgens hem beter om het veel grotere Wooon in Leiderdorp te laten afvallen. Volgens de CDA’er trekt de Lammenschansweg nog wel klanten, terwijl Wooon op veel dagen een uitgestorven indruk maakt.

„Ik begrijp best dat Bleijie opkomt voor Leidse ondernemers”, zegt Keijzer, „maar je hoeft geen geleerde te zijn om te zien dat de Lammenschansweg minder kansrijk is dan Wooon. Natuurlijk is het vervelend om zoiets over je eigen bedrijventerrein te lezen, maar de mooie winkel van de heer Zirkzee, is hier bij Wooon van harte welkom.”

De Wooon-woordvoerder is het ook niet op alle onderdelen met de omstreden visie eens. Keijzer speelt het balletje weer door. „Als er een gebied is dat niet meer als woonboulevard kan worden aangemerkt, dan is het toch ’t Heen in Katwijk.”

Meer nieuws uit Leiden

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.