Leerzame trainingsstage nationale schaatsploeg Wit-Rusland in Roelofarendsveen

Hielke Biemond
Roelofarendsveen

Terwijl de zon uitbundig schijnt boven Roelofarendsveen, werkt de nationale schaatsploeg van Wit-Rusland zich op bedrijventerrein De Lasso in het zweet. Een collectieve sprint van de acht atleten, met ’Belarus’ achterop de vlagkleurige shirts, doet de vloer van het boven een fietsenzaak gevestigde trainingscentrum trillen.

Via een microfoon begeleidt Wim Zoetemelk de ochtendsessie. De Rijpweteringer is vorig jaar begonnen met ’indoorcycling’: wielertraining op geavanceerde hometrainers, met zicht op schermen vol live gegevens. Het slaat aan.

Deze dinsdag is er voor het eerst buitenlands bezoek. Via Facebook kwam Zoetemelk in contact met Siep Hoekstra, een uit het oog verloren vriend uit militaire dienst.

De Friese schaatscoach is in Wit-Rusland aangesteld om het schaatsen van de grond te krijgen. Grif ging hij in op de uitnodiging van zijn oude kameraad voor een gratis dagtraining op de wattbikes in Roelofarendsveen, als onderdeel van een trainingskamp in Nederland.

Topschaatsers

,,Voor Nederlandse begrippen zijn het geen topschaatsers’’, zegt Zoetemelk, wijzend naar het enthousiaste gezelschap. ,,Maar ze willen wel toegroeien naar ons niveau.’’

En snel ook, want in januari wordt in de Wit-Russische hoofdstad Minsk het laatste EK allround in de huidige vorm georganiseerd. Het kleine schaatsland is er alles aan gelegen om bij de mannen en vrouwen twee competitieve deelnemers aan de start te krijgen.

Imposant

Aan de faciliteiten ligt het niet. In Minsk is een imposante ijsarena verrezen, die plaats biedt aan drieduizend toeschouwers en is voorzien van de modernste snufjes. ,,Wat luchtdruk betreft kunnen we alles nabootsen, tot een drie kilometer hoge bergtop’’, zegt Hoekstra. ,,Ze weten alleen niet hoe ze ermee om moeten gaan. Dat is het probleem. Ze rijden alleen maar rondjes.’’

Voor de Fries valt het niet mee veranderingen teweeg te brengen. Het ontbreekt volgens hem op het ministerie van sport aan kennis van het moderne schaatsen, terwijl de autoriteiten wel de controle over het prestigeproject willen behouden.

Supercoördinator

Het is de Wit-Russen de eer te na een Nederlandse coach aan te stellen. Om die reden is Hoekstra super8coördinator en moet hij het zien te rooien met Sergei Minin. De flamboyante jonge coach, getooid met zonnebril, houdt niet alleen veel van schaatsen. Hij kondigt aan dat de Nederlandse bezoekers aan het EK onder de indruk zullen zijn van zowel de Minsk Arena als het vrouwelijk schoon in de nachtclubs.

Bij het grote scherm legt Zoetemelk hem uit wat al die gegevens te betekenen hebben. ,,Ik probeer te begrijpen wat er gebeurt’’, zegt Minin. ,,Voor mij is dit nieuw. Wij hebben deze zomer veel intensieve fietstraining nodig. Alle topschaatslanden doen dat, niet voor niets. Het zal ons op het ijs ook succes opleveren, want de spieren doen het werk.’’

Terechtgewezen

Ineens lopen Minin en Hoekstra de gang op. Buiten het zicht van zijn pupillen wordt de coach terechtgewezen door de coördinator.

Het bezoek aan Roelofarendsveen kan gerust leerzaam worden genoemd. Na een lunch in het grote Rabobankgebouw beklimt de ploeg ’s middags virtueel een Italiaanse berg. Compleet nieuw terrein voor de Wit-Russen. ,,De trainingsmethoden in het land zijn heel monotoon’’, merkt Hoekstra. ,,Ze trainen van ’s ochtends vroeg tot ’s avonds laat op het ijs, maar niemand vraagt zich af: waarom doen we dit? Kwantiteit gaat boven kwaliteit.’’

Resultaat

Zijn vernieuwende aanpak levert voorzichtig resultaat op. Het aantal Wit-Russische schaatsers is flink gestegen, tot zo’n zeshonderd. Talenten zijn er zeker. Hoekstra wijst naar Ignat Golovatyuk en dicht hem bij de wereldkampioenschappen voor junioren een podiumplaats toe.

Coach Minin maakt met zijn iPad foto’s en filmpjes van de zwoegende schaatsers. ,,Ik hoop’’, zegt hij, ,,dat de Nederlandse hulp ons ervaring, motivatie en succes oplevert.’’

Meer nieuws uit Sport

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.