Leidse fietsen in het gareel

Loman Leefmans
Leiden

Leiden moet de komende jaren duizenden rekken, stallingen, trommels en matten erbij krijgen voor fietsen. In een nieuwe nota staat een hele reeks voorstellen om geparkeerde tweewielers zo veel mogelijk uit het straatbeeld te verbannen.

Burgemeester en wethouders willen een nieuwe, grote stalling bij station Lammenschans, eentje onder de Hema aan de Haarlemmerstraat en nog een in de buurt van de Lange Mare.

Dat arsenaal moet worden aangevuld met 12.000 fietsplekken bij Leiden Centraal. Verder wordt gekeken of particuliere stallingen, zoals bij Breestraat 130 en bij het nieuwe ID College - eveneens aan de Breestraat - op drukke dagen kunnen worden ingezet voor fietsende bezoekers van de binnenstad.

Trommels

Dat zijn de meest omvangrijke voorbeelden van wat het stadsbestuur in de komende tien jaar voor elkaar wil boksen. De totale kosten komen uit op enkele miljoenen, maar Leiden hoopt dat Rijk en provincie daaraan stevig bijdragen.

En het gaat niet alleen over het centrum. Ook in de buurten daar omheen moeten trommels (kleine fietsbergingen in de vorm van een voetbal-dugout) en wijkstallingen komen. Eerder deze week vroeg de buurtvereniging bij de Hansenstraat om iets dergelijks.

Fraaier

Volgens het stadsbestuur wordt het centrum, door het weren van willekeurig gestalde fietsen, er een stuk fraaier op. Het is ook de bedoeling dat alle stegen die uitkomen op Breestraat en Haarlemmerstraat officieel worden aangewezen als voetgangersgebied. Bovendien wordt gekeken of er op marktdagen meer tijdelijke rekken kunnen komen, zogeheten fietsmatten.

Bij de bestaande stallingen in Kapelstraat en Lange Mare wordt onderzocht of camera’s de rol van de bewakers kunnen overnemen. En al die maatregelen geven ook economisch voordeel, zo verwachten burgemeester en wethouders. De stad wordt er immers fraaier van.

Fietstoezicht

Het te formeren Fietstoezicht-Team treedt op als fietsverkeerregelaars, maar haalt ook verkeerd geparkeerde tweewielers weg en laat fietswrakken ophalen. Verder wordt het gebruik van leasefietsen, bij Het Warenhuis op industrieterrein De Waard, meer gepromoot.

Wat de gemeenteraad vindt van alle voorstellen, wordt later deze maand duidelijk bij de behandeling van de opsomming.

Meer nieuws uit Leiden

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.