Vernielers regenboogzebrapad Leiden niet vervolgd

Leiden

De vijf studenten uit Leiden die vorig jaar een regenboogzebrapad overschilderden en de Hitlergroet brachten, worden daar niet voor vervolgd. De rechtbank in Den Haag verklaarde het Openbaar Ministerie donderdag niet ontvankelijk.

Het OM had in eerste instantie met de verdachten afgesproken dat de zaak door een mediation-traject zou worden afgedaan. Later besloot het OM toch te vervolgen, maar de rechtbank zet nu een streep door de zaak.

(Lees ook: 'OM mogelijk niet ontvankelijk in gaybrapad-strafzaak')

,,De verdachten zijn de afspraak nagekomen door gesprekken met de gemeente Leiden en het COC te voeren, de schade te vergoeden en een symposium te organiseren over homo-acceptatie en diversiteit. Door alsnog tot vervolging over te gaan, heeft het Openbaar Ministerie in strijd gehandeld met de gedane toezegging en het vertrouwensbeginsel geschonden'', aldus de rechtbank.

(Lees ook: Affaire ’gaybrapad’ is vergeven)

De actie van de studenten vorig jaar is gefilmd en werd breed gedeeld op social media. De vijf zijn lid van een studentenvereniging en deze 'stunt' was onderdeel van het introductieprogramma daarvan.

Het OM beraadt zich nu op deze beslissing van de rechter, laat een woordvoerder weten. Als het OM zich er niet bij neerlegt, moet er binnen twee weken beroep aangetekend worden.

Meer nieuws uit Leiden

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.