’Oneerlijke precarioheffing moet nodig op de schop’

’Oneerlijke precarioheffing moet nodig op de schop’
© Foto: ANP
Amsterdam

Inwoners van een gemeente betalen via de precarioheffing op ondergrondse leidingen vaak mee aan ’leuke dingen’ in andere gemeenten waar ze nog nooit zijn geweest. Totale willekeur regeert deze verborgen belasting op elektriciteits-, gas- en waterleidingen die in de grond zitten.

Wat onderzoekster Corine Hoeben van Onderzoeksinstituut Coelo aan de Rijksuniversiteit Groningen betreft, moet de belasting op de schop. ,,Door de verschillen in gemeenten kan het gebeuren dat iemand op Ameland meebetaalt aan een brug of peuterspeelzaal in Schagen, dat is geen goede zaak. Het is fijn om in een gemeente te wonen en allerlei mooie dingen te hebben, maar daar moet je dan ook zelf bewust aan bijdragen.’’

Energienetwerk

Iedereen betaalt volgens Hoeben mee aan de precarioheffingen op leidingen, maar niet iedere gemeente heeft er ook inkomsten uit. Drinkwaterbedrijven brengen de precariokosten rechtstreeks in rekening bij de klanten. Maar de beheerders van energienetwerken (Tennet, Gasunie, Liander en Stedin) moeten de kosten verdelen over alle klanten. En zo kun je dus meebetalen aan een gemeente die helemaal aan de andere kant van het land ligt. Hoeben bracht de heffingen in kaart op een interactieve kaart die is aan te klikken via www.coelo.nl

.

Verschillen

Onderzoekster Corine Hoeben kan nog niet bij iedere plaats bedragen aan de precarioheffing hangen. Ze kwam wel merkwaardige verschillen tussen gemeenten op het spoor. De ene plaats krijgt bijvoorbeeld wel precariobelasting uit andere gemeenten, maar betaalt daar zelf niets. Andere plaatsen betalen aan elkaar precarioheffingen en er zijn er ook waar niets wordt geheven maar weer wel wordt ontvangen.

De precarioheffing die gemeenten incasseren, kan net als de ozb voor van alles en nog wat worden ingezet. Van een brug die wordt opgeknapt tot een peuterspeelzaal.

Oneerlijk

Willekeur is troef dus vindt Hoeben het hoog tijd dat er een einde wordt gemaakt aan deze oneerlijke belastingverdeling. Daarin staat ze niet alleen. De precarioheffingen zijn zo omstreden omdat je bijvoorbeeld niet mee kunt stemmen over de hoogte van de heffing die je door een andere gemeente wordt opgelegd.

De overheid is al meer dan tien jaar bezig om precariobelasting op ondergrondse leidingen af te schaffen. De Tweede Kamer stemt binnenkort over een wetsvoorstel om dit in tien jaar tijd af te bouwen. Tarieven mogen in die periode niet worden verhoogd. Intussen is het aantal heffende gemeenten wel gegroeid. Gemeenten die de belasting niet heffen in 2016 mogen deze niet meer invoeren. Tegelijk met de afschaffing krijgen gemeenten van de overheid de ruimte om andere gemeentelijke belastingen te verhogen zodat ze niet in financiële problemen raken doordat ze straks de precarioinkomsten kwijt raken.

Meer nieuws uit Nieuws

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.