Groot verloop bij DIOK en The Bassets

Wolf van Dijk.

Wolf van Dijk.© Archieffoto

Pieter van der Vliet
Leiden

In de aanloop naar het nieuwe rugbyseizoen, dat volgende maand begin, zijn regioclubs DIOK en The Bassets volop in beweging.

Bij de Leidse club wordt flink gesleuteld om een representatief team in de ereklasse te kunnen presenteren. Dat moet ook wel, omdat de vijf bepalende buitenlandse spelers, die vorig seizoen met trots gepresenteerd werden, allemaal alweer vertrokken zijn bij DIOK.

Daarnaast heeft Wolf van Dijk, het 18-jarige supertalent dat vorig seizoen indruk maakte, een contract getekend bij Ayr RFC dat uitkomt in de Schotse Tennents Premiership. Deze tegenslag is door DIOK inmiddels ingevuld met het aantrekken van zeven spelers uit Australië, Engeland, Zuid-Afrika, Hong Kong, Argentinië en Portugal.

Daarnaast heeft een aantal spelers van Nederlandse clubs aangegeven voor DIOK te willen spelen. Met een selectie die op dit moment uit meer dan veertig spelers bestaat, heeft de Leidse club een flink fundament voor ook het tweede team. Dat komt komend seizoen uit in de eerste klasse en moet de opstap worden naar de hoofdmacht. Vanmiddag oefent DIOK aan de Smaragdlaan tegen het Engelse Chobham RFC.

Mutaties

Ook bij The Bassets, dat in de oefencampagne druk aan de vorm werkt, zijn mutaties. Clubiconen als Michiel van der Plas en Benjamin Blom doen een stapje terug, Erik Wijten vertrok naar Ierland en Jeroen Otte is gestopt. Daarnaast keren Josh Walker en Sione Naá Heki in het nieuwe seizoen niet terug bij de Sassenheimse ereklasser.

De selectie heeft versterking gekregen van drie spelers uit Engeland en Nieuw-Zeeland, terugkerende spelers en Nederlandse spelers die in de ereklasse willen spelen.

Maar de grootste verrassing is misschien wel het binnenhalen van Robert Broers als trainer voor de Sassenheimse reserves.

De Leidse oefenmeester, die verantwoordelijk was voor de promotie van The Bassets naar de ereklasse, heeft als opdracht om de reserves in de komende jaren aan te laten sluiten bij het niveau van de ereklasse. Hij gaat vooral aan de slag met de grote hoeveelheid talentvolle jeugdspelers.

Zondag oefent de equipe van coach Phil Leck in Sassenheim tegen RFC Haarlem.

In het vrouwenrugby heeft landskampioen The Bassets te maken met een leegloop. Veel speelsters hebben na het binnenhalen van de landstitel besloten om te stoppen. Oud-international Annemarije van Rossum is in verwachting en dus zal coach Katie Turnbull, die bijtekende, met veel jeugdige speelsters de titel verdedigen.

Studenten

In Leiden is er geen samenwerking meer tussen DIOK en LSRG, die afgelopen seizoen nog gezamenlijk optrokken met het vrouwenteam. De Leidse studenten hebben inmiddels voldoende speelsters om zelfstandig het nieuwe seizoen in te gaan. Aan de Smaragdlaan kunnen ze nog wel wat speelsters gebruiken omdat de huidige selectie te smal is.

Meer nieuws uit Sport Regionaal

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.