Eerste European Cup Pahlavani worstelen in Leiden: snel en niet te moeilijk

Bij Pahlavani worstelen wordt de traditionele broek gebruikt om een tegenstander te kunnen werpen.© Foto Taco van der Eb

Tessa de Wekker
Leiden

Een coach wappert met een handdoek voor het gezicht van zijn pupil. Een ultieme poging om de worstelaar iets van koelte te brengen, in een warm Universitair Sportcentrum. Dertig seconden hebben beide sporters, ook de man in de andere hoek krijgt wat frisse lucht, om op adem te komen. Dan wachten weer drie zware minuten. Of minder, want zodra je op je rug belandt, is het einde partij.

Nog geen tien seconden later is het gebeurd. De jongen in het rood wint de wedstrijd en gaat door naar de volgende ronde van de allereerste European Cup Pahlavani worstelen.

Vanaf zijn stoel met het bordje VIP erop kijkt Alireza Heidari toe. De Iraniër is de president van de internationale Pahlavani worstelfederatie. ,,Zulke toernooien hebben we nodig om onze sport verder te verspreiden. Vorig jaar was het allereerste WK in Minsk, dit najaar wordt het WK in Marokko gehouden’’, zegt hij.

Heidari is zelf voormalig worstelaar. Maar hij deed aan vrij worstelen, net als Grieks-Romeins worstelen een olympische variant. Heidari won het brons op de Spelen van Athene in 2004. Pahlavani is een traditionele Iraanse vorm van worstelen. ,,In de rest van de wereld is het nog niet zo bekend’’, vertelt Yakob Yandarbiev. De Leidenaar, eigenaar van Budget Bike, is hoofdsponsor van deze eerste European Cup Pahlavani worstelen. ,,Pahlavani is de mooiste vorm van worstelen die er bestaat. Het is snel, niet te moeilijk en daardoor erg aantrekkelijk.’’

Aan de wedstrijd in het Universitair Sportcentrum doen 25 sporters mee uit Nederland, België, Frankrijk en Duitsland. Sommige hebben al ervaring met Pahlavani, maar de meeste deelnemers komen uit een andere vorm van worstelen, judo of mixed martial arts. De speciale Pahlavani-broek hebben de meeste worstelaars dan ook niet. ,,Daarom kunnen ze die lenen’’, vertelt Edmar Abdoelaev. Hij is organisator van het toernooi.

Op een tafeltje ligt een stapel prachtig geborduurde driekwartbroeken. ,,Allemaal handgemaakt’’, zegt Abdoelaev trots. De broeken moeten over het strakke worsteltenue worden gedragen. ,,Dat maakt vastgrijpen aan de broek mogelijk’’, zegt Izzy Abdoelaev, de broer van de organisator, die vandaag een handje helpt.

Bij Pahlavani mogen in principe alle technieken uit de andere worstelvarianten worden gebruikt. Ook een aantal judo-technieken is toegestaan, met name de worpen. Beenklemmen en verwurgingen zijn uit den boze. De puntentelling is simpel. Bij het omver krijgen of het duwen buiten de mat van je tegenstander krijg je 1 of 2 punten. Wie het eerste op 10 staat, wint. Beland je op je rug, dan verlies je direct.

Izzy en Edmar Abdoelaev kregen het worstelen met de paplepel ingegoten. Hun vader Said Ahmed Abdoelaev was tienvoudig kampioen van de Sovjet Unie. Izzy en dat ook, maar de oorlog in Tsjetsjenië besliste anders. De familie vluchtte uiteindelijk naar Nederland. ,,We kwamen in Baarn terecht. Daar was geen worstelvereniging, dus die hebben we zelf opgericht, met hulp van onze leraar wiskunde’’, vertelt Izzy.

Voor hem en zijn broer was het te laat om zelf nog een worsteltopper te worden. Ze hadden tien jaar training gemist. ,,Bovendien vond ik in Nederland voetbal leuker’’, grijnst Izzy. Zijn broer werd scheidsrechter, en een goede ook. Hij was actief op de Spelen van Londen. Nu is hij in de internationale worstelfederatie verantwoordelijk voor de niet-olympische vormen van worstelen, waaronder Pahlavani. ,,We hopen dat Pahlavani ooit olympisch wordt. Maar eerst moeten we veel meer van dit soort toernooien organiseren’’, zegt Edmar Abdoelaev.

Ondertussen krijgt Pieter Duits nog wat aanwijzingen van Izzy Abdoelaev. Hij traint bij Lion’s Den in Leiden en doet aan judo en Braziliaans jiu-jitsu. ,,Dit is de eerste keer dat ik ga worstelen. Het leek me leuk om eens mee te doen. Vooral omdat je ook enkele judotechnieken mag gebruiken. Ik heb gisteren een korte spoedcursus gekregen.’'

Duits doet zijn best, maar hij verliest zijn eerste partij met 10-0. Hij heeft het 4.35 minuten volgehouden. ,,Dat is langer dan ik dacht. Volgend jaar doe ik zeker weer mee.’'

Meer nieuws uit Sport Regionaal

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.