Premium

Biografie Jan Wolkers leidt tot exposities en muurgedicht

Biografie Jan Wolkers leidt tot exposities en muurgedicht
Jan Wolkers.
© Foto Freek van Asperen
Leiden/Oegstgeest

Over een maand verschijnt de langverwachte biografie over Jan Wolkers. De publicatie zorgt ook voor allerlei nevenactiviteiten in Leiden en Oegstgeest.

Leidenaar Onno Blom heeft tien jaar aan de biografie gewerkt. Het 1100 pagina’s tellende boek verschijnt op 20 oktober. De dag ervoor is de promotie van Blom aan de Universiteit Leiden. ,,De belangstelling ervoor is heel groot’’, zegt Blom. ,,Er wordt reikhalzend naar uitgekeken.’’

Op de dag van de promotie is het precies tien jaar geleden dat Jan Wolkers (1925-2007) overleed. De schrijver, schilder en beeldhouwer is in Oegstgeest geboren en bracht zijn jeugd in deze regio door. In navolging van de biografie komen er daarom in Leiden en Oegstgeest exposities tot stand.

Tegenover zijn geboortehuis aan de Deutzstraat komt een muurgedicht van Wolkers. Het gedicht ’Herinnering’ wordt door Jan Willem Bruins op de muur geschilderd. Hij tekende ook voor de muurgedichten in Leiden.

De onthulling van het muurgedicht is op donderdag 26 oktober, de geboortedag van Jan Wolkers. Zijn weduwe Karina Wolkers zal daarbij aanwezig zijn, net als biograaf Onno Blom.

Dit is tevens de afsluiting van de Wolkersweek, die van 18 tot en met 26 oktober in Oegstgeest wordt gehouden. Op kasteel Oud-Poelgeest is die week een tentoonstelling met schilderijen van Jan Wolkers. ,,Ik mag de vier kamers op de begane grond inrichten’’, vertelt Blom. ,,De nadruk zal liggen op de jeugd van Wolkers. In zijn jongensjaren heeft hij veel rondgezworven over het terrein van Oud-Poelgeest. Ik mag voor de expositie putten uit het persoonlijk archief van Karina. Zo is onder meer het typoscript van ’Het Tillebeest’, het debuut van Wolkers, te zien.’’

Ook in Leiden wordt een expositie aan Wolkers gewijd. In het nieuwe kunstcentrum aan de Marktsteeg 10, waar kunstenaar Casper Faassen ook zijn atelier heeft, worden portretten van Jan Wolkers tentoongesteld. Het gaat om foto’s van bekende fotografen als Koos Breukel, Stephan Vanfleteren en Steye Raviez. Ook zijn er zelfportretten van Wolkers te zien.

De biografie gaat ’Litteken van de dood’ heten en verschijnt bij uitgeverij De Bezige Bij. Naast de biografie verschijnt er ook een luxe editie met een beeldboek.

Meer nieuws uit Leiden

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.