’Kapgrens’ Leiderdorp is bereikt

Loman Leefmans
Leiderdorp

Een linde hier en een beukje of wilg daar. GroenLinks in Leiderdorp is het helemaal zat dat er te pas en te onpas bomen worden gekapt. De ’ontgroening’ moet een halt worden toegeroepen. ’Kennelijk heeft het huidige gemeentebestuur geen boodschap aan de afspraken van weleer’’, aldus raadslid Frauke Joester.

Ongeveer zes jaar geleden werd Leiderdorp getroffen door een massale kap van tienduizenden bomen. Dat had toen alles te maken met de verbreding van rijksweg A4 en de bebouwing van de gronden er direct naast.

Boom-, milieu- en groenorganisaties stonden op hun achterste benen. De woede en teleurstelling leidden niet tot het omhalen van minder bomen, maar de clubs werden wel officiële gesprekspartners van de gemeente bij toekomstige (illegale) kapgevallen.

Die samenwerking lijkt echter uitgewerkt. Vorig jaar kondigde de gemeente aan midden in verschillende woonwijken 127 bomen om te zagen. Door het recente vellen van dertien volgroeide lindebomen langs de Splinterlaan, en de aankondiging dat ook te doen bij 17 wilgen langs de Oude Rijn bij de Van der Valk Boumanweg, is volgens GroenLinks de grens bereikt. ’De Splinterlaan is nu geen laan meer’, zo staat in een verklaring.

Zonder veel moeite

Volgens Joester laten burgemeester en wethouders hun oren hangen naar Leiderdorpers die bomen hinderlijk vinden. ’Verse huiseigenaren die op een lommerrijk adres zijn neergestreken, krijgen bij de gemeente zonder veel moeite voor elkaar dat die vervelende bomen bij hun huis worden verwijderd. U klaagt, wij maaien. Of de betreffende bomen misschien van algemeen belang zijn, doet kennelijk niet meer ter zake.’

En het stoort GroenLinks bovendien dat de gemeente zonder veel kennis van zaken tot actie overgaat. Soms wordt de ’watermerkziekte’ als reden voor het gebruik van de kettingzaag opgegeven, terwijl dat niet het geval is. Het lijkt in Leiderdorp ’eerder een bestuurlijke ziekte. Elke extra boom die in Leiderdorp sneuvelt, is er een te veel.’

Het gemeentebestuur reageert binnen enkele weken op de beschuldigingen van GroenLinks.

Meer nieuws uit Leiden

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.