Noodplan voor Breestraat

Loman Leefmans
Leiden

De huidige opknapbeurt aan de Breestraat loopt uit, zo vrezen de winkeliers.

De gemeente gaat daar nog niet van uit, maar heeft al wel een noodscenario klaarliggen, mocht het werk begin oktober nog niet klaar zijn. Dan wordt de straat provisorisch op orde gebracht zodat de taptoe, de optocht en andere festiviteiten van Leidens Ontzet kunnen doorgaan. ,,Dat is ons ook beloofd’’, bevestigt woordvoerster Bettina van Klaveren van de 3 October Vereeniging.

De planning voor het werk aan de Breestraat was strak. Tussen 30 juni en 2 oktober moesten er nieuwe lantaarns komen en leidingen, stoeptegels en klinkers worden gelegd. Door een juridisch probleem rond de gemeentelijke aanbesteding plaatste de gekozen aannemer wel alvast de hekken op de begindatum, maar duurde het nog enkele dagen voordat zijn personeel ook paraat was. ,,Dat heeft vooral op het eerste gedeelte van de Breestraat voor vertraging gezorgd’’, weet Mark van Praag, die de winkeliers in de straat vertegenwoordigt.

De rigoureuze werkzaamheden die volgden, zorgden in de afgelopen weken regelmatig voor ongemakken. Winkels zaten tijdelijk zonder gas of stroom en af en toe sneuvelde een winkelruit. ,,Dat zorgde wel voor de nodige irritatie, maar de mensen van met name Liander waren behulpzaam bij het oplossen van de problemen. De vertraging, die vooral het tweede gedeelte van de Breestraat richting Garenmarkt raakt, baart ons meer zorgen’’, aldus Van Praag.

Wat de gevolgen van een vertraging zijn voor winkels en winkelend publiek, is nog niet te overzien. Duidelijk is wel dat het eventueel uitlopen van het werk, de festiviteiten van Leidens Ontzet behoorlijk in de weg kan zitten. Daar is ook op geanticipeerd. ,,In het reguliere overleg met de gemeente is ons verzekerd dat de Breestraat beschikbaar is. Daarbij werd in het midden gelaten of het werk dan ook af is’’, aldus Van Klaveren.

Dat wordt door de gemeente per e-mail bevestigd. Officieel is de planning nog steeds zo dat de klus op 2 oktober is geklaard. Mocht dat ’onverhoopt’ niet het geval zijn, ’dan wordt de Breestraat dichtgeklinkerd zodat de 3 oktoberfeesten gewoon kunnen worden gevierd’.

Meer nieuws uit Regio

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.