Tweede divisie is plotseling geen schrikbeeld meer

De derby FC Lisse - Rijnsburgse Boys staat komend seizoen in de tweede divisie op het programma.

De derby FC Lisse - Rijnsburgse Boys staat komend seizoen in de tweede divisie op het programma.© Archieffoto Orange Pictures/Wim Wobbes

Hielke Biemond
Duin- en Bollenstreek

Wie dit seizoen rondliep op de sportparken van Rijnsburgse Boys en FC Lisse, kreeg de indruk dat de tweede divisie eerder een schrikbeeld was dan een droombestemming. De supporters moesten er niet aan denken, al die rare aanvangstijden. Toch vierden zij zaterdag uitbundig de promotie naar het hoogste amateurniveau. Niet alleen omdat eergevoel het won van gezond verstand: de tweede divisie ziet er plotseling aanlokkelijk uit.

Dat komt in de eerste plaats doordat het aantal deelnemers uit de Duin- en Bollenstreek wordt verdubbeld: van twee naar vier. Handenwrijvend kijken Katwijk, VVSB, Rijnsburgse Boys en FC Lisse uit naar die lucratieve derby’s.

Niet alleen de clustering van regionale clubs komt de entourage en daarmee de inkomsten ten goede. Van de door de amateurclubs verfoeide beloftenteams van profclubs blijft er slechts één over in de tweede divisie. Jong AZ is gepromoveerd, terwijl Jong Vitesse en Jong FC Twente afdalen.

Alleen het tweede team van Sparta Rotterdam komt komend seizoen nog uit in de tweede divisie. Dat betekent dat de reisafstanden ten opzichte van dit seizoen flink afnemen: alleen Achilles ’29, De Treffers en HHC Hardenberg zijn flink uit de richting.

,,Gedurende de nacompetitie werd de tweede divisie steeds interessanter’’, zegt voorzitter Leon Annokkee van FC Lisse. ,,Veel derby’s en weinig last van beloftenteams.’’

Ook voorzitter Ad Hendriksen van Rijnsburgse Boys heeft gemerkt dat de stemming onder de supporters en sponsors aan het einde van het seizoen is omgeslagen. ,,Als er verandering is, vindt iedereen dat vervelend’’, weet hij. ,,Als je weggaat uit een vertrouwde omgeving en in een competitie met veel weeffouten terechtkomt, is niemand daar enthousiast over. Zeker niet als je voor het eerst sinds zeven jaar weer de derby tegen Quick Boys hebt gespeeld en dat uit en thuis een spektakelstuk is geweest. Maar als ik heel eerlijk ben en ik kijk hoe de tweede divisie eruit gaat zien, is dit een prachtige ontwikkeling. Ik hoor in Rijnsburg nu niemand meer met bezwaren tegen promotie. We zijn hartstikke blij dat we terugkeren op het hoogste amateurniveau.’’

Niet dat de bezwaren tegen de tweede divisie ineens zijn weggenomen. De deelnemende amateurclubs keren zich in een recent afgenomen enquête vrijwel collectief tegen de huidige opzet. Daar vormen FC Lisse en Rijnsburgse Boys geen uitzondering op.

Wel hebben ze goede hoop dat de ’weeffouten’, zoals Hendriksen het omschrijft, vanaf komend seizoen grotendeels verdwijnen. De belangengroep van clubs uit de tweede en derde divisie, de CVTD, vergadert daar vandaag over. Er ligt een voorstel van FOX Sports, dat de uitzendrechten van de tweede divisie heeft, om een einde te maken aan de wirwar van aanvangstijden en alle wedstrijden op zaterdagmiddag 15.30 uur te spelen. Dat juichen de clubs van harte toe.

Zij willen vooral af van zaterdag 18 uur, het vaste moment waarop een zaterdag- en zondagclub elkaar treffen. ,,Dat wordt anders een flink gespreksonderwerp bij onze club’’, zegt voorzitter Annokkee van FC Lisse. ,,Het zaterdagmiddaggevoel is voor ons heilig.’’

Hendriksen hoopt dat de kritiek van de clubs ertoe leidt dat er volgend seizoen periodetitels worden ingevoerd om de spanning in de competitie te vergroten.

Wat blijft, is de verplichte promotie naar de eerste divisie bij een kampioenschap. Dat zien de amateurclubs als een straf in plaats van een beloning, blijkt uit de enquête van de CVTD. Voor zowel Rijnsburgse Boys als FC Lisse is het geen optie om onder de huidige voorwaarden het profvoetbal in te gaan, melden de voorzitters desgevraagd. Zij blijven zichzelf beschouwen als echte amateurverenigingen.

Annokkee: ,,Ik zal niet zeggen dat ze de bal in eigen doel moeten schieten als we kampioen kunnen worden, maar voor ons hoeft promotie niet.’’ Hendriksen: ,,Ik kan me voorstellen dat als het zo ver komt, we de laatste wedstrijden van het seizoen niet optimaal gaan spelen. Niemand in Rijnsburg zit te wachten op de Jupiler League.’’

Meer nieuws uit Sport Regionaal

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.