Katwijk bewijst Sander Molenaar de laatste eer

Herdenkingsbijeenkomst Sander Molenaar op sportpark De Krom achter op het veld de voltallige selectie en trainer

Herdenkingsbijeenkomst Sander Molenaar op sportpark De Krom achter op het veld de voltallige selectie en trainer© Taco van der Eb

Hielke Biemond
Katwijk

Tegenover de volle hoofdtribune van VV Katwijk worden aan de vooravond van een voetballoze zaterdag 38 fakkels ontstoken. Eén voor elk jaar dat de overleden teammanager en voormalig aanvoerder heeft geleefd.

Sportpark De Krom is veranderd in een herdenkingscentrum, op het snijvlak van voetbal en religie, sinds het dramatische nieuws maandag doorkwam. De selectie van de koploper uit de tweede divisie stopte met trainen en begon met de verwerking van het grootste verlies van de club in jaren.

Voor de ingang is met spandoeken, sjaals, shirts, bloemen en kaarsen een spontane gedenkplaats ontstaan voor de geliefde teammanager die overleed aan de gevolgen van kanker. In de kantine klinkt serene muziek, is een condoleanceregister geopend en worden beelden vertoond van de vele mooie en belangrijke doelpunten van Sander Molenaar, vermengd met flitsen van de erewedstrijd die in januari voor hem werd gehouden.

Als iemand de twee op het eerste gezicht onverenigbare kanten van deze vereniging verpersoonlijkte, was hij het: grenzeloos ambitieus en tegelijkertijd zeer familiair. ,,We nemen niet alleen afscheid van een groot voetballer, maar ook van een prachtig mens’’, zegt voormalig Katwijk-trainer Fons Groenendijk.

Supporter William Hufkens richt zich tot Luka en Dani Molenaar, op de tribune. De tweeling speelt in hetzelfde jeugdteam van Feyenoord als zijn zoontje. ,,Wij gaan zorgen dat voetbal een uitlaatklep is, net als voor hun vader.’’

De rouw doet zelfs voor even de tweedeling vervagen die de voetbalclubs in Katwijk veroorzaken. Een grote delegatie van Quick Boys hoort hoe Diek Parlevliet, hoofdsponsor van Katwijk en al twintig jaar de werkgever van Molenaar, in herinnering roept hoe de spits Katwijk in de hoofdklasse hield met twee treffers in de beladen derby op Nieuw Zuid.

Ademloos kijken de aanwezigen ten slotte toe hoe aanvoerder Robbert Susan het veld betreedt met de drie kinderen van Molenaar. Zij lopen naar de middenstip, waar de selectie zich in stemmige kleding heeft opgesteld, en laten ballonnen op. ,,Ik wil je één ding beloven, Sander’’, heeft Susan vlak daarvoor gezegd. ,,Dat wij gaan strijden als leeuwen en die schaal speciaal voor jou naar De Krom halen.’’

Meer nieuws uit Sport Regionaal

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.