Noordwijk en Noordwijkerhout fuseren: in 2019 één gemeente

Een drukke raadszaal donderdagavond.

Peter van der Hulst en Paul de Vlieger
Noordwijkerhout

De Bollenstreek wordt per 1 januari 2019 een nieuwe gemeente rijker. De gemeenteraden van Noordwijk en Noordwijkerhout hebben donderdagavond ingestemd met een fusie.

In Noordwijk was de raadszaal te klein om alle belangstellenden te kunnen huisvesten. Voordat er een definitief besluit over de samensmelting van de twee buurgemeenten viel, boog de gemeenteraad zich eerst over een eerder ingediend referendumverzoek.

Initiatiefnemer Raymond Salman was het niet eens met de wijze waarop de burger bij het besluitvormingsproces was betrokken. Hij wenste dan ook eerst een volksraadpleging waarbij alle Noordwijkse kiesgerechtigden zich konden uitspreken. Zo ver komt het niet.

De gemeenteraad, op de fractie Lijst Salman Noordwijk Zelfstandig (LSNZ) na, oordeelde dat het verzoek van Salman te laat kwam. Hij had al in april moeten doen toen al ja was gezegd tegen het principebesluit om de fuseren.

De stemverhoudingen bij het definitieve besluit om te fuseren, was niet anders. In Noordwijk kon alleen LSNZ niet leven met de vorming van een grotere gemeente, die overigens de naam Noordwijk krijgt. ,,Blijf toch zelfstandig. We kunnen heel veel zelf doen’’, zei LSNZ’er Peter van Bockhove. Maar hij en zijn fractiegenoten stonden alleen.

Zoals dat in Noordwijkerhout ook gold voor NZLokaal dat met vijf van de zeventien zetels een onvoldoende vuist kon maken. Bij het begin van de vergadering had de fractie al een voorgevoel over de afloop. Alle raadsleden van NZLokaal gingen in het zwart gekleed.

,,Er is geen enkel argument dat hout snijdt voor dit holderdeboldertraject. En het is geen fusie, maar een overname. De Noordwijkerhouters en Zilkers moeten zich voortaan schikken naar de grillen van de Noordwijkers die zichzelf voorop stellen’’, aldus Sjaak van den Berg van NZLokaal.

In Noordwijk liet Taetske Visser van Puur Noordwijk een ander geluid horen. ,,Er ontstaat nu een toekomstbestendige gemeente waar alle inwoners profijt van hebben’’, zei ze.

Meer nieuws uit Duin- en Bollenstreek

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.