’Er is veel bij AkzoNobel aan de hand’

Staking bij AKZO NOBEL SIkkens in Sassenheim Staking bij AKZO NOBEL SIkkens in Sassenheim© Foto Hielco Kuipers

Roy Hazenoot
Sassenheim

De verfproductie van AkzoNobel is dinsdag tot stilstand gekomen. Bij de staking van vakbonden FNV, CNV en VMHP deden genoeg werknemers mee om de Sikkensfabriek in Sassenheim voor een dag plat te leggen.

„Het is prima stakingsweer”, zegt een man in een blauwe spijkerbroek en donker kleurige jas met daarover een rood hesje van vakbond FNV. Normaal heeft hij een overall aan, nu niet. De laatste tijd is de verhouding tussen directie en personeel van AkzoNobel flink bekoeld - net als het weer op deze dinsdag in juli.

Betere cao

Het is tien graden kouder dan de dagen ervoor. Er staat een frisse wind en ook miezert het. Toch staan een paar honderd man op de parkeerplaats voor de Sikkensfabriek. Er wordt 24 uur lang niet gewerkt, maar gestreden voor een betere cao en een ruimhartiger pensioen.

Bij eerdere bijeenkomsten, waarbij werd gepeild of er voldoende draagvlak is om het werk neer te leggen, kwamen met name de productiemedewerkers opdagen. Zij voelen zich niet serieus genomen door de directie en hebben het idee met een fooitje te worden afgescheept. Nu daadwerkelijk wordt gestaakt, voegen andere personeelsleden zich bij de productiewerkers. „Zie je die algen op het bord met de naam AkzoNobel erop”, zegt laborant Ruud van Kats terwijl hij richting de fabriek wijst. „Een teken aan de wand is het. Er wordt al tijden geen aandacht meer aan die kleine dingen besteed. Ik betaal zelfs proeven uit eigen zak.”

Menselijke maat

Hoe langer Van Kats over de situatie nadenkt, hoe sneller hij gaat praten. ,,Het gaat alleen nog maar over de korte termijn en snel geld verdienen. De menselijke maat is compleet weg. De bezuinigingen kunnen niet blijven doorgaan. Zonder goed personeel stelt het bedrijf niks meer voor. Het laat wel zien dat we hier niet alleen voor cao en pensioenen staan, er is bij AkzoNobel veel meer aan de hand.”

De meeste werknemers hebben een wat laconieke houding en laten de situatie over zich heen komen. Ze zitten onder rode partytenten aan picknicktafels te kaarten, te praten of een frietje te eten. Het is dan wel tien uur in de ochtend, sommige productiewerkers stonden al voor zessen hier op de stoep. Een ’patatje met’ is dan niet verkeerd. Ze weten dat de kans bestaat dat de directie niet met de eisen akkoord gaat en dat ze hier snel weer zitten te kaarten op de parkeerplaats van de fabriek.

Meer nieuws uit Duin- en Bollenstreek

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.