Geschiedenis Oude Wetering geboekstaafd

Redacteur Rijn en Veen
Oude Wetering

Op een nacht, het zal rond 1880 gebeurd zijn, had Jan-Willem Schuijlenburg Roeloffs een droom. De hoogbejaarde herenboer uit Oude Wetering droomde, dat zijn slaapkamer vol stond met boeken en Bijbels, ’ja zelfs ook zijn bedstede, waarin hij sliep’. Toen hij wakker werd, bleek dat hij uit bed was gevallen. Die droom droomde hij niet zomaar, zoals blijkt uit het te verschijnen boek ’Moeders verleden. Wonderlijke leidingen Gods met mijn moeder’.

Maar voor de diepgelovige Oude Weteringers van die tijd, die overal Gods hand in zagen, was zo’n droom toch niet zonder betekenis. Dat bleek, toen in 1886 de gereformeerde dominee Cornelis van Schelven in het herenhuis aan de Kerkstraat in Oude Wetering kwam wonen. Hij had zóveel boeken, dat hij ze niet allemaal in zijn werkkamer kwijt kon. Een deel sloeg hij dus maar op in het slaapkamertje van de oude boer, die inmiddels was overleden. Tot in de bedstede stonden ze. ,,Na zovele jaren is die droom waarheid bevonden’’, schreef de verbaasde Pieter.

Het voorval met de voorspellende droom is één van de vele verhalen in het boek ’Moeders verleden’ van Agien Roeloffs. Het eerste deel bestaat uit het manuscript van Pieter Roeloffs (1866-1946). Hierin vertelt hij hoe zijn moeder er na de onverwachte dood van haar man Jan-Willem in 1878 in slaagde om een grote boerderij aan de Kerkstraat in Oude Wetering te verwerven. Het tweede deel is een geschiedenis van de families Roeloffs en Van Leeuwen uit Aarlanderveen, deels geschreven door zijn kleindochter Agien Roeloffs en deels door historicus Arjan van ’t Riet.

Meer nieuws uit LD

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.