GGZ Jeugd 'kind van de rekening' bij Rivierduinen

Marieta Kroft
Leiden

Enkele honderden medewerkers van de GGZ-instelling Rivierduinen zijn sinds dinsdag boventallig geworden. Dat hebben ze afgelopen maandag te horen gekregen. De grootste klappen vallen bij afdeling voor kinderen en de jeugd tot en met 18 jaar. Het personeelsbestand wordt er met dertig procent afgeslankt.

Wanneer de boventalligen precies op straat staan, krijgen ze nog te horen. Volgens vakbondsbestuurder Karel de Buijzer van de Abva Kabo wil Rivierduinen af van het sociaal plan dat er ligt omdat de uitvoering te duur zou zijn. Rivierduinen wil de medewerkers zo snel mogelijk ontslaan en niet wachten tot uiterlijk 1 mei zoals in het sociaal plan staat. ,,Maar daar gaan wij natuurlijk niet mee akkoord’’, zegt De Buijzer. ,,We houden vast aan het sociaal plan.’’

Anderhalve maand geleden bevestigde de GGZ-instelling al dat er per 1 juli 140 fulltime arbeidsplaatsen verloren zouden gaan. Dat aantal is te hoog om het via natuurlijk verloop op te vangen. Sinds de medewerkers maandag hoorden wie eruit moet, heerst er veel verslagenheid op de werkvloer. Lang niet iedereen zag het slecht nieuwsgesprek aankomen. Ook voor de medewerkers die nog wel mogen blijven, verandert er veel. Ze moeten het werk met minder mensen doen en worden mogelijk overgeplaatst naar een andere vestiging. Rivierduinen heeft vestigingen in onder meer Gouda, Alphen, Leiden en de Duin- en Bollenstreek.

Kinderen

Voor een deel van de cliënten, vooral kinderen dus, zijn de gevolgen ook meteen merkbaar. Nieuwe cliënten staan langer op de wachtlijst of kunnen helemaal niet meer bij Rivierduinen terecht. Voor bestaande clienten is de kans groot dat ze met een andere zorgverlener te maken krijgen.

Bij de GGZ-instelling werken circa 1900 mensen. Vorig jaar werden er al tachtig voltijds-arbeidsplaatsen geschrapt. Toen kon dat nog via natuurlijk verloop worden opgevangen. Een nieuwe reorganisatie is nu nodig omdat de zorgverzekeraars niet alle zorg vergoeden die Rivierduinen levert, aldus woordvoerster Carla Overkamp eerder in deze krant.

Deze verklaring roept bij de overkoepelende cliëntenorganisatie Zorgbelang Zuid-Holland veel vragen op. ,,Wij lazen het ook in de krant’’, zegt directeur Robert Boersma bezorgd. ,,Van Rivierduinen zelf horen we niks. We hebben navraag gedaan bij onze achterban, zoals de cliëntenraden van Rivierduinen. Maar ook voor hen was het onduidelijk. Vandaar dat we vorige week in een brief om opheldering hebben gevraagd. Een antwoord is nog niet binnen.’’

De clientenraden van Rivierduinen waren dinsdag onbereikbaar voor commentaar.

Het samenwerkingsverband van gemeenten in de Leidse en Alphense regio, Holland Rijnland schreef onlangs ook al een pittige brief aan de GGZ-instelling. Ze zijn verbaasd dat ze 'als toekomstig GGZ-financier niet op de hoogte zijn gesteld van de problemen bij Rivierduinen'. Holland Rijnland vraagt zich af of de GGZ Jeugd Rivierduinen wel voldoende in staat zal zijn in 2015 de zorg voor de jeugd uit te voeren.

Rivierduinen wilde gisteren geen enkel commentaar geven omdat de reorganisatie formeel nog moet worden goedgekeurd door de ondernemingsraad.

Meer nieuws uit Leiden

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.