Man in jeugdgevangenis Sassenheim wordt verhoord over IS-wapens

Sassenheim

De politie gaat een man die vastzit in de jeugdgevangenis in Sassenheim verhoren over zijn betrokkenheid met gevonden IS-wapens.

De 22-jarige man zit in jeugdgevangenis Teylingereind na een geweldsmisdrijf.

De politie heeft maandag drie mannen aangehouden van wie DNA-sporen zijn gevonden op vuurwapens in een schuilplaats van IS in Argenteuil, een voorstad van Parijs.

Het gaat om een Groninger (26), een 53-jarige man die vastzit in de gevangenis in Westzaan en een dertigjarige zonder vaste verblijfplaats.

De 22-jarige man in Sassenheim is niet aangehouden. Hij wordt alleen verhoord. Hij is wel verdachte in deze zaak.

Bij doorzoekingen van woningen van de verdachten in Groningen, Rotterdam, een hotelkamer in Schinnen en cellen in Westzaan en Sassenheim is beslag gelegd op computers, mobiele telefoons en schriftelijke notities. In de woning in Groningen trof de politie een shotgun en pistool aan.

Politieactie in Argenteuil, maart 2016.

Politieactie in Argenteuil, maart 2016.© EPA

Twee dagen na de aanslagen in Brussel op 24 maart 2016 ontdekte de politie een IS-appartement in Argenteuil. In de schuilplaats lagen vijf kalasjnikovs, handvuurwapens, 30 kilo explosieven, ontstekers, valse paspoorten, mobiele telefoons en jihadistische geschriften.

Er volgde een gezamenlijk, internationaal onderzoek door Nederlandse, Franse en Belgische politie-en justitiediensten, met ook de vraag of de gevonden wapens en explosieven afkomstig waren uit Nederland.

(Politieonderoek in Argenteuil, maart 2016:)

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Het appartement werd gehuurd door de Franse jihadist Réda Kriket, die meteen is aangehouden. De Franse autoriteiten zijn ervan overtuigd dat ze met de vondst van het wapenarsenaal destijds een terreuraanslag hebben voorkomen.

Een tweede verdachte, de Fransman Anis B., is in 2016 in Rotterdam aangehouden. Ook in zijn appartement lag veel munitie. Kriket en B. zijn volgens de Franse justitie samen in Syrië geweest en daarvoor hebben gereisd tussen Frankrijk, België en Nederland.

In het grote onderzoek dat volgde bleek een DNA-match. Sporen zaten op de binnenkant van vuurwapens en ook op een sporttas.

De verdachten uit Nederland worden deze week door de politie verhoord.

Meer nieuws uit Duin- en Bollenstreek

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.