’De Schelft sluiten is doodsteek carnaval’

Paul de Vlieger
Noordwijkerhout

Mocht De Schelft in Noordwijkerhout sluiten, dan is dat de doodsteek voor het carnaval in het dorp in zijn huidige vorm. Dat zegt Frits Warmerdam, voorzitter De Kaninefaaten. ,,De grootschalige feesten in De Schelft zijn de kostendragers voor het hele carnaval. Als die wegvallen, wordt alles anders’’, zegt hij.

Noordwijkerhout neemt zoals het er nu naar uitziet volgende maand een besluit over de toekomst van De Schelft. De meningen binnen de politiek zijn verdeeld. CDA en D66 willen De Schelft sluiten en afbreken en in plaats daarvan een multifunctionele hal bouwen op sportpark De Boekhorst. PvdA en GroenLinks willen De Schelft opknappen en behouden. De VVD heeft voorgesteld het besluit over De Schelft uit te stellen tot na 2020, omdat het gebouw nog tot 2023 mee kan. NZLokaal steunt dat idee.

De hoop van De Kaninefaaten is nu gevestigd op het voorstel van de VVD dat dankzij steun van NZLokaal op een meerderheid in de gemeenteraad zou kunnen rekenen. ,,Alleen de vraag is: houdt de VVD voet bij stuk, of wijzigt de fractie alsnog haar standpunt omdat immers haar eigen wethouder (Hans Knapp, red.) voor sloop van De Schelft is’’, zegt Warmerdam.

Het liefst zou de voorzitter zien dat direct voor renovatie van De Schelft wordt gekozen, zoals de linkse partijen in de raad willen. ,,Maar dat zal wellicht nu onhaalbaar zijn. Het VVD-compromis geeft al lucht. En bovendien wordt dan sportpark De Boekhorst heringericht zonder een sporthal. Dan zal het niet makkelijk zijn om na 2020 alsnog te besluiten er te bouwen’’, hoopt Warmerdam.

In een verhuizing van de carnavalsactiviteiten naar een nieuwe sporthal ziet de voorzitter niet veel. ,,Dat wordt sowieso een kleinere hal waar feesten met 2500 man, zoals onze zaterdagavond en de boerenbruiloft, niet mogelijk zijn. Ook zien we praktische bezwaren. Is er opslag? Moeten we de hal bevoorraden terwijl er wordt gesport?’’

In de politiek werd vorige week gesuggereerd carnaval te vieren in hotel Leeuwenhorst. Warmerdam vindt ook dat een slecht idee. ,,Ten eerste ligt dat best ver buiten het dorp, waarmee je toch een beetje de ziel uit het carnaval snijdt. Maar ook daar geldt het bezwaar dat we er vanwege de ruimte onmogelijk feesten voor 2500 man kunnen geven.’’

Meer nieuws uit Duin- en Bollenstreek

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.