Tijdelijk extra controle in Leiden op overlast door verkamering

Leiden

De gemeente Leiden overweegt om de controle op overlast van verkamering tijdelijk op te schroeven. Dat bleek donderdagavond tijdens een commissievergadering over nieuwe, striktere regels voor het opsplitsen van woningen in apart verhuurde kamers.

Binnenkort accordeert de gemeenteraad naar alle waarschijnlijkheid nieuwe, striktere regels voor het opsplitsen van woningen ten behoeve van kamerverhuur. Aanleiding zijn de slechte ervaringen met versoepeling van het beleid daarop in 2011.

Het bleek te leiden tot te veel overlast in de buurten en straten waar dat gebeurde. Als de regels worden aangenomen, moet de verbouwing een stuk geluidwerender gebeuren dan met een paar gipswandjes.

Bovendien moeten bewoners zich gaan houden aan woon- en leefregels. Tijdens een vergadering over de nieuwe regels bleek dat de gemeenteraad dat voorstel van burgemeester en wethouders eind deze maand waarschijnlijk ongewijzigd goedkeurt. Alle raadsfracties onderkennen dat buurten en straten vaak terecht klaagden over overlast.

Op aangeven van PvdA -raadslid Elwin Wolters is aan de agenda voor de raadsvergadering daarover bovendien het voorstel toegevoegd om de eerste tijd extra te gaan controleren op de naleving van de nieuwe regels.

Of dat voorstel het haalt, is afwachten. Extra geld wordt er namelijk niet voor uitgetrokken. De komende dagen moeten de voorstanders hiervan gaan uitzoeken waarop de gemeente gedurende die periode dan juist mínder gaat controleren. Dat is nodig om de benodigde mankracht vrij te spelen.

Een voorstel van VVD-raadslid Juliette Gilissen haalt het waarschijnlijk probleemloos. Zij stelde voor om niet pas na twee, maar al na één jaar te evalueren of de nieuwe regels aan de verwachtingen voldoen.

Meer nieuws uit Leiden

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.