Warmond zoekt ruimte voor nieuwbouwwijk

Warmond heeft door Kagerplassen en vliegroutes Schiphol weinig ruimte om te bouwen.

Warmond heeft door Kagerplassen en vliegroutes Schiphol weinig ruimte om te bouwen.© Archieffoto Hielco Kuipers

Roy Hazenoot
Warmond

Een nieuwe wijk buiten de bebouwde kom van Warmond. Jarenlang was dit ondenkbaar, maar opeens gloort er hoop voor mensen die graag in het dorp aan De Leede willen wonen. Op aandringen van het CDA heeft de Teylingse gemeenteraad besloten een onderzoek naar extra bouwmogelijkheden te initiëren.

’Demografische veranderingen’ zijn volgens christendemocraat en initiatiefnemer Maarten van Welie de reden van zijn verzoek. Hij is bang dat het dorp vergrijst, omdat jonge koppels en gezinnen geen woning kunnen vinden. Hierdoor gaan bijvoorbeeld verenigingen moeilijkheden ondervinden, omdat ze niet kunnen zorgen voor een gezonde ledenaanwas, verwacht het CDA-raadslid.

Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) laat inderdaad zien dat de leeftijdsopbouw van Warmond afwijkt van het gemiddelde in de gemeente Teylingen. Zo is bijna 30 procent van de Teylingers jonger dan 25 jaar ten opzichte van 25 procent in Warmond. En een op de vier Warmonders is ouder dan 65, waar dat in de hele gemeente nog geen een op de vijf is.

Oude huizen

Een ander opvallend verschil is dat niet alleen de inwoners meer op leeftijd zijn, maar ook de huizen waarin ze wonen. Is bijvoorbeeld in Warmond 91 procent van de woningen ouder dan 18 jaar, in Sassenheim is dat 86 en in Voorhout 80 procent.

De enige manier om het kleinste dorp van de gemeente te verjongen, is het bouwen van veel nieuwe woningen, is de gemeenteraad met Van Welie eens. Een probleem: de bebouwde kom ligt ingeklemd tussen Oegstgeest, Kagerplassen en een gebied waar nauwelijks mag worden gebouwd vanwege lawaai van vliegtuigen die van en naar Schiphol vliegen.

Toestemming

Waar het strenge bouwregime - dat ’20 Ke-contour Schiphol’ heet - geldt, mag alleen binnen de bebouwde kom op grote schaal woningen worden neergezet, was altijd het idee. Volgens verantwoordelijk wethouder Bas Brekelmans staat provincie Zuid-Holland het bouwen van een wijk met tientallen woningen buiten het bestaand stads- en dorpsgebied (BSD) dan ook niet toe. Van Welie beweert echter dat dankzij nieuw beleid de provincie soms uitzonderingen toestaat.

Brekelmans heeft daarom de opdracht gekregen de Warmondse woningproblematiek te bespreken op het provinciehuis in Den Haag. Ook moet hij gaan onderzoeken of het BSD kan worden verruimd zodat onder de vliegroutes van Schiphol een wijk kan worden gebouwd.

Meer nieuws uit Duin- en Bollenstreek

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.