Universiteit schuift niet met colleges voor NS

Wilfred Simons
Leiden

De Universiteit Leiden ziet zo goed als geen mogelijkheden om voor NS te schuiven met de onderwijsroosters. ,,Als je er één steen uit trekt, stort het hele roostergebouw in’’, zei vice-voorzitter Willem te Beest maandagmiddag tijdens een vergadering van de Universiteitsraad in het Gravensteen.

In december vorig jaar opperde de Taskforce Beter Benutten Onderwijs en Openbaar Vervoer van de regering om studenten te weren uit de spits. Zij zijn goed voor een derde van alle reizigers tussen 6.30 en 9.00 uur. In die uren zouden zij in elk geval geen gebruik mogen maken van hun ov-kaart, die gratis reizen mogelijk maakt.

NS vreest voor overvolle treinen vanaf september, nu zij kampt met een gebrek aan materieel. NS-topman Roger van Boxtel vroeg Te Beest of hij bereid is om de colleges voor de eerstejaarsstudenten van de universiteit om 9.30 uur te laten beginnen. De meeste studenten stappen dan na 9.00 uur in de trein en dat zou precies het verschil zijn tussen een nog net acceptabele volle trein en een onacceptabele overvolle.

Mogelijkheden

Na onderzoek ziet Te Beest twee mogelijkheden. Ofwel alle colleges schuiven een half uur op, wat ’technisch gezien heel lastig is’, of de colleges in het eerste uur moeten tien minuten korter duren, ’wat onderwijskundig onverantwoord is’. Voor beide oplossingen voelt Te Beest niet veel.

Universiteitsraadslid Koen Hamelink (Lijst Vooruitstrevende Studenten) vroeg Te Beest of het mogelijk is om de colleges voor eerstejaars studenten ’s middags te geven. De colleges aan ouderejaars studenten, van wie er minder zijn, zouden dan ’s ochtend gegeven kunnen worden. Maar ook dat vindt Te Beest ’roostertechnisch erg ingewikkeld’. ,,Zoiets is zeker niet voor 1 september te regelen.’’ Daarnaast vindt hij zulke ingrijpende roosterwijzigingen een aanslag op het privé- en gezinsleven van docenten en studenten, die ook boodschappen moeten doen, kinderen moeten ophalen van school of crèche en die ’s avonds met hun gezin of medestudenten willen eten.

Eerder zei Universiteitsraadslid Maud Pols (Studenten Groepering Leiden) informeel dat de student-raadsleden niet zoveel problemen zagen in een roosterwijziging. Alles afwegend zegt het College van Bestuur nu toch nee tegen het verzoek.

Meer nieuws uit Leiden

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.