Raad omarmt Rhijnvreugd

Rhijnvreugd, naast de verdiepte A4.© archieffoto

Loman Leefmans
Leiden

De beoogde aanleg van het nieuwe Leidse woonwijkje Rhijnvreugd kan op unanieme steun rekenen van de gemeenteraad.

Verschillende fracties hebben nog wel vragen over bijvoorbeeld de hoogte van de 43 woningen die er zijn voorzien, en de financiële afwikkeling van het project. Maar die kwesties komen pas bij de verdere uitwerking van de plannen aan bod.

Rhijnvreugd bestaat uit een lap grond aan het einde van de Hoge Rijndijk, direct naast rijksweg A4 en langs het water van de Oude Rijn. Er staat een rijtje van zes huizen op, die uitzicht hebben op Zoeterwoude-Rijndijk en die eigenlijk tijdens de verbreding van de A4 gesloopt hadden moeten worden. Dat bleek uiteindelijk niet nodig.

Een plan om de zes woningen beschikbaar stellen voor vluchtelingen, haalde het vorig jaar niet. Maar Leiden wilde grond en huizen toch kopen van het Rijksvastgoedbedrijf voor mogelijke andere plannen. Daarvoor werd een bedrag van 1,7 miljoen euro afgesproken.

Vervolgens verscheen begin dit jaar de firma Vink Bouw uit Nieuwkoop op het toneel. Die ontwikkelaar bezit even verderop langs de Hoge Rijndijk een kavel grond en wil die vergroten. Dat moet gebeuren door Rhijnvreugd te kopen en bovendien een aangrenzend stuk grond te verwerven van de firma Verhagen. Vink wil dan van het grote geheel een woonwijk met 43 woningen maken. Maar dan moet de gemeente wel meewerken aan het verplaatsen van de showroom van de firma Verhagen naar de overkant van de Hoge Rijndijk, nabij het begin van de Willem van der Madeweg.

Deze gecompliceerde transactiepuzzel wordt al geruime tijd door de gemeente onderzocht, maar wel met de intentie om ermee akkoord te gaan. ,,Want ook als deze deal mocht mislukken, lijdt dat voor ons niet tot een nadeel’’, aldus de nieuwe D66-wethouder Fleur Spijker.

Steun is er nu ook van alle negen raadsfracties die geen onoverkomelijke problemen verwachten en uitzien naar het moment dat Leiden er een aantal van de fel begeerde starterswoningen bijkrijgt. Al vindt de VVD het voorstel om 26 van de 43 woningen in de sociale huursector op te nemen, een erg hoog percentage. Over dat aspect en ook over de gehele overeenkomst gaat de gemeenteraad later dit voorjaar nog in discussie. Betrokken partijen spraken eerder al de hoop uit dat de eerste paal voor het nieuwe woonwijkje nog dit jaar de grond in kan.

Lees ook: Onderzoek naar woningen bij Rhijnvreugd

Meer nieuws uit Leiden

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.