Precarioheffing blijkt 'hardnekkig probleem'

Loman Leefmans
Leiden

’Een hardnekkig probleem’. Zo betitelt de Leidse VVD-fractie de manier waarop precario wordt geheven en afgehandeld in de stad. Directe aanleiding vormt een artikel in het Leidsch Dagblad over de Bierwinkel in de Hartesteeg.

Die vecht met regelmaat de heffingen aan, krijgt ook steevast gelijk van de lokale bezwaarcommissies of de rechter, maar hij blijft desondanks rekeningen ontvangen. ’Hoe is het mogelijk dat ondernemers schijnbaar automatisch elk jaar een nieuwe, onjuiste precarioaanslag ontvangen, terwijl keer op keer wordt aangetoond dat deze onterecht zijn’, vraagt de VVD nu in een brief aan het stadsbestuur.

De Bierwinkel moet de gewraakte precario betalen voor enkele reclameborden die de eigenaar in de Hartesteeg zet. Alleen, de grond waarop ze staan, is niet van de gemeente. Daarin krijgt de bierwinkelier zonder uitzondering gelijk als hij beroep aantekent, maar hij blijft desondanks jaarlijks facturen ontvangen waartegen hij dan weer verzet moet aantekenen.

’De VVD maakt zich zorgen dat deze opeenstapeling van onterechte precarioaanslagen het symptoom is van een onderliggend en hardnekkig probleem’, zo staat in de brief.

De Leidse liberalen vinden bovendien dat inwoners en winkeliers moeten kunnen vertrouwen ’op de juistheid van gemeentelijke belastingaanslagen’. Daarom vraagt de VVD ook of er nog meer gevallen bekend zijn dan de Bierwinkel. Bovendien wil de fractie weten of het mis gaat bij de gemeente, of bij de Belasting Samenwerking Gouwe Rijnland (BSGR), de regionale instantie die de heffingen int.

Over het specifieke geval van de Bierwinkel laat een woordvoerster van de BSGR weten dat de kwestie ingewikkeld is, maar er al wel contact is gezocht met de eigenaar op tot een definitieve oplossing te komen. Volgens zowel een woordvoerster van ondernemersorganisatie BV Leiden als bestuurslid Maarten Collee van horecaorganisatie KHN staat het Bierwinkelgeval op zichzelf, voor zover bekend. ,,Maar bij de BSGR gaan wel andere zaken mis’’, aldus Collee. Zo werden de terrasleges in Leiden eerst drie jaar niet geïnd waarna een naheffing volgde. ,,En nu zijn ze het alweer twee jaar vergeten.’’

Collee, eigenaar van cafe l'Esperance, kreeg bovendien te maken met toeristenbelasting, nog voordat hij een bed and breakfast opende.

Het stadsbestuur geeft binnen enkele weken een reactie op de kwesties.

Meer nieuws uit Leiden

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.