Natuurcentrum Katwijk maakt vliegende start

Bestuursleden Arjan van Duijvenboden, Jet Parlevliet, Gijsbert van der Bent en Maarten Plug. Foto Hielco Kuipers

Bestuursleden Arjan van Duijvenboden, Jet Parlevliet, Gijsbert van der Bent en Maarten Plug. Foto Hielco Kuipers

Alieke Hoogenboom
Katwijk

Natuurcentrum Katwijk begon afgelopen zomer klein, met een eigen hoekje met schepnetten, een kast met natuurboeken en informatiefolders in de Strandbibliotheek. Nu die van het strand is vertrokken, heeft het Natuurcentrum de portakabin tot eind oktober voor zichzelf en daar wordt met excursies, lessen en een tentoonstelling volop gebruik van gemaakt.

,,Het Natuurcentrum is een soort VVV-kantoor, maar dan voor de natuur’’, legt bestuurslid Gijsbert van der Bent uit. ,,Met de zee, het strand en de duinen rond Katwijk is de natuur hier heel bijzonder. Het is belangrijk dat Katwijkers en ook gasten daar meer van te weten kunnen komen’’, stelt hij.

In de ruimte staat een tafel met daarop tientallen schelpen in soorten en maten. Potjes met daarin de inhoud - allemaal stukjes plastic - vanuit de maag van een noordse stormvogel, een visnet met daaraan overblijfselen uit zee en met een groot bord wordt het proces van afval naar een nieuw product stap voor stap uitgelegd. ,,We willen mensen bewuster maken en iets leren. Het is een stukje educatie.’’

Jutkunst

Terwijl de bestuursleden een voor een de ruimte binnenlopen, is ’buurvrouw’ Jacqueline van Duijn al druk bezig met het decoreren van het noodgebouwtje. In een grote, witte zak zit allerlei ’zooi’ die langs de branding, op het strand en in de duinen is gevonden.

Jutten is een hobby van de Katwijkse. Dagelijks loopt ze over het strand en van voorwerpen die ze vindt, zoals schelpen en botten, maakt ze decoratieve kettingen voor in huis. ,,Een soort jutkunst of recycle-art’’, vindt ze. ,,Zeker als er noordwestenwind staat, is er veel te vinden.’’

Jet Parlevliet van het Natuurcentrum is blij met de hulp van Van Duijn. ,,Het is ons doel dat het centrum een platform is voor Katwijkers en natuurorganisaties’’, zegt Parlevliet. ,,En we willen die kennis bundelen’’, vult bestuurslid Arjan van Duijvenboden aan. Dat doen ze onder meer door de samenwerking met aan te gaan met bijvoorbeeld het IVN, Staatsbosbeheer, Vogelclub Katwijk, schelpenzoeker Jaap van Egmond en zeebioloog Theodoor Braaksma.

Podium

De start van een Natuurcentrum is een groot succes, vindt Parlevliet. ,,Als je kijkt hoe snel het is gegaan’’, zegt ze. ,,Begin dit jaar zijn we begonnen met een plan en deze zomer hadden we al een eigen plek op het strand.’’

,,We bieden dus een podium voor natuurorganisaties, zoals nu voor KIMO’’, legt Van Duijvenboden uit. De internationale milieuorganisatie KIMO heeft tot en met 24 oktober een tentoonstelling in het Natuurcentrum over de vervuiling van zeeën en stranden en wat daartegen gedaan kan worden.

,,Maar we hebben ook de ambitie zelf tentoonstellingen op te zetten’’, vervolgt hij. Een foto-expositie over het leven onder water staat hoog op zijn verlanglijstje en dat van bestuurslid Maarten Plug.

Zeelessen

De zeelessen van Theodoor Braaksma zijn volgens Parlevliet een ander mooi voorbeeld van het ’podium’ dat het Natuurcentrum biedt. Hij had voor zijn lessen nooit écht een eigen plek in Katwijk. Jaren ontving de zeebioloog de basisschoolleerlingen uit groep 8 bij de Uitwatering in Katwijk, maar afgelopen zomer verhuisde hij naar het Natuurcentrum. ,,Theodoor is voor ons met zijn kennis en ervaring een grote aanwinst’’, stelt ze.

Het bestuur van Natuurcentrum is een divers gezelschap, maar iedereen deelt de liefde voor de natuur. Typerend voor de bonte club was een duinexcursie vorige maand door Berkheide, memoreert Parlevliet.

,,Gijsbert liep voorop en vertelde over de vogels en de geschiedenis van het gebied. Joel Haasnoot was af en toe de anderen ’kwijt’ omdat hij een paar mensen uitleg gaf over een plantje dat ze waren tegengekomen en ik banjerde met een grote groene vuilniszak achter de groep aan’’, vertelt ze lachend.

Probeerzomer

Net als de meeste strandpaviljoens moet ook het Natuurcentrum eind oktober het strand verlaten. Jammer, vindt Parlevliet, maar de wintermaanden kan de club goed gebruiken om nieuwe ideeën uit te werken. ,,Dit was een probeerzomer’’, legt ze uit. ,,Het liefst hebben we volgende zomer een eigen plek of een locatie waar we jaarrond kunnen staan.’’

Omdat het pand op het strand staat, mist het Natuurcentrum publiek; vanaf de Boulevard is de portakabin niet zichtbaar en er mogen ook geen bewegwijzeringsborden worden geplaatst.

,,De huidige locatie is echt heel leuk, maar zeker niet ideaal’’, vindt Van der Bent. Hij benadrukt de meerwaarde van het centrum nog maar eens: ,,Katwijk zit ingeklemd tussen de zee en twee grote natuurgebieden. Het zou toch gek zijn als er in de gemeente geen permanent Natuurcentrum is?’’

Groot netwerk

Op eigen initiatief heeft het bestuur de ’Werkgroep Visie’ samengesteld met daarin onder meer een architect, bouwer, bakker en strandpaviljoenhouder, die gezamenlijk gaan meedenken over een langetermijnvisie. ,,Daar zit ook wel onze kracht’’, stelt Parlevliet. ,,We hebben een groot netwerk.’’

Voor de komende weken staan er nog genoeg excursies en lessen op de planning. Ook krijgt het bestuur binnenkort zelf een natuurcursus van het IVN. ,,Duurzaamheid, het milieu en de natuur vinden we allemaal belangrijk, maar de meeste van ons zijn daarin geen hooggeleerden’’, moet Parlevliet bekennen.

Ze is trots dat het hele centrum op vrijwilligers draait, die ze overigens hard kunnen gebruiken. ,,Dat iedereen zich met zoveel enthousiasme inzet, maakt het Natuurcentrum tot een succes.’’

Meer nieuws uit Duin- en Bollenstreek

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.