Sicco Mansholt op het podium

Theo de With
Hazerswoude

Sicco Mansholt heeft na de oorlog de Europese landbouw ingrijpend veranderd. Over zijn leven is de toneelvoorstelling ’Mansholt’ gemaakt, die vanaf donderdag in Hazerswoude-Rijndijk te zien is.

Schrijver Tjeerd Bisschof verdiepte zich in de roemruchte eurocommissaris Mansholt. Dat leidde tot dit toneelstuk, dat twee jaar geleden op het theaterfestival Oerol in première ging. Het is nu opgepakt door de Hazerswoudse toneelvereniging Onder Ons, van oudsher een club die innig verbonden is met het boerenleven.

Leidenaar Ben van Leeuwen kruipt de komende drie dagen in de huid van Sicco Mansholt. Zijn echtgenote wordt gespeeld door Anne-Marie de Groot uit Hazerswoude. Hun huwelijk staat op instorten als Mansholt een relatie krijgt met een jonge stagiaire in Brussel.

Ondertussen ontstaat er grote politieke beroering over het rapport ’Grenzen aan de groei’. Hierin wordt het na-oorlogse beleid van schaalvergroting in de landbouw fel bekritiseerd. Ook Sicco Mansholt, die dit beleid in Europa introduceerde, slaat aan het twijfelen.

’Mansholt’, toneelvereniging Onder Ons, donderdag 7, vrijdag 8 en zaterdag 9 april, 20.15 uur, Pleyn 68, Rijndijk 92, Hazerswoude-Rijndijk, www.toneelvereniging-onderons.nl

Meer nieuws uit Leiden

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.