’Tachtig man kwam hospiteren’

Foto Hielco Kuipers

Foto Hielco Kuipers

Diederik de Groot
Leiden

Een kersverse student is vaak al lang blij als hij in een nieuwe stad onderdak kan vinden. Aan de grootte, of locatie van de eerste stek buiten het ouderlijk huis worden normaal gesproken niet al te hoge eisen gesteld. Des te specialer is het, dat iets meer dan dertig studenten binnenkort in één klap op een prachtige plek in Leiden wonen: het monumentale Oudeliedenhuis aan de Herengracht.

Het pand, in eigendom van DUWO, werd tot voor kort bewoond door internationale studenten. Door een herschikking zijn nu alle kamers vrijgekomen. Het deed ruim een eeuw dienst als bejaardenhuis. Bejaarden leken in de 19e eeuw overigens best op studenten. In de gangen werden borden opgehangen die het drinken van alcohol verboden. ,,Maar wat de regenten ook deden, sommige oudjes trokken zich er niets van aan en bleven stug doordrinken’’, is te lezen in een uitgave van Oud Leiden uit 2003.

In het huidige Oudeliedenhuis geldt uiteraard geen alcoholverbod. Donderdag zijn de eerste biertjes al genuttigd. De groep studenten die sinds kort al in het huis woont, koos toen maarliefst achttien nieuwe huisgenoten uit op de hospiteeravond. Zo mocht Brigitte Egbers in haar eentje uitmaken wie haar nieuwe buren worden. ,,Het was wel apart’’, zegt ze. ,,Er kwam hier in totaal tachtig man hospiteren. Ik stond in mijn eentje in een kring met vijftien anderen en toen heb ik er drie uitgekozen.’’

De nieuwe bewoners komen aan faciliteiten niets te kort. De prachtige fusie (studententaal voor gezamenlijke woonkamer) biedt makkelijk plaats aan alle inwonenden. De trap, met loper, ziet er minstens zo chic uit. Verder beschikt het huis over vijf keukens en negen badkamers. Ook de buitenruimte is prima in orde: een grote binnenplaats en het plein voor het huis bieden mogelijkheden voor bijvoorbeeld een zomerse barbecue.

De 32 studenten die per 1 september aan de herengracht wonen, kennen elkaar nog amper en vormen een divers gezelschap. Zowel mannen als vrouwen, die veelal lid zijn van verschillende studentenverenigingen. Hoe dat samengaat moet natuurlijk blijken, maar Egbers heeft er vertrouwen in dat het een hecht collectief wordt. ,,Binnenkort geven we een groot huisfeest, dan leren we elkaar gelijk goed kennen.’’

Meer nieuws uit Leiden

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.